Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов – живописецът в звуци

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Един от най-активните ни съвременни артисти, изявен представител на българската клавирна школа, отпразнува преди броени дни своя 60-годишен юбилей. Това е виртуозният пианист, всеотдаен педагог, неуморен музикален общественик и вдъхновен откривател на нови музикални хоризонти Людмил Ангелов, чието изпълнителско изкуство е във фокуса на вниманието в „Студио Музика“ на 29 юни 2021 г.

Людмил Ангелов е утвърден и всепризнат – както от колеги, така и от меломани, като един от ярките български и европейски интерпретатори на романтичната музика и особено на творчеството на Фредерик Шопен. Но неговият стилов диапазон далеч надхвърля границите на един автор и една епоха и това е естествено, предвид богатството на клавирната литература, създадена през последните няколко века, а пианото е инструментът, на който този артист е отдал всички свои творчески сили.


Роден е на 27 юни 1961 г. в семейството на изтъкнатия български диригент Михаил Ангелов и оперната певица Мария Димитрова. За своите първи стъпки в голямото изкуство и съпътстващите ги трудности и предизвикателства, Людмил Ангелов споделя.

Първият успех на голямата сцена за Людмил идва през 1972 г., когато става лауреат на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. През следващата година е сред отличените във „Виртуози на клавирната музика“ - Прага, а непосредствено преди постъпването му в Музикалната академия печели и конкурса „Сенигалия“ в Италия. Колекцията от отличия на Людмил Ангелов се допълва от Специалния приз в големия международен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава - 1985 (Людмил Ангелов е първият българин, завоювал това отличие!). Следват награди от Международния конкурс в Палм Бийч - САЩ, Piano Masters - Монте Карло и World Piano Masters Tour - Франция. Носител е и на наградата „Аполон Токсофорос“ на фондация „Аполония“ и е член-кореспондент на Кралската академия за изящни изкуства в Толедо (Испания).

Дълбоко проникнал в музикалната естетика и философия на Фредерик Шопен, през 1987-88 г. Людмил Ангелов реализира изключителното за България и едно от малкото в света интегрални изпълнения на абсолютно всички солови клавирни творби на великия полски романтик. То е осъществено в цикъл от 12 рецитала, за което през същия сезон Ангелов е удостоен с наградата „Млад музикант на годината“ в България. През 1999 г. този интеграл е изпълнен с огромен успех в Мадрид и други градове на Испания, а 10 години по-късно пианистът го представя отново в България и Испания.

Людмил Ангелов
Като солист Людмил Ангелов изнася самостоятелни рецитали, както и концерти с най-реномираните оркестри на най-големите световни сцени като залата на Берлинската филхармония, Музикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам, Плейел и Гаво в Париж, Линкълн Сентър в Ню Йорк, Миланската Скала, Алте Опер във Франкфурт, Херкулес в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Аудиторио Насионал в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул и много други. Реализира записи за RCA, Gega New, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Компактдискът му с пиеси от жанровете Рондо и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. През 2016 г. Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър опус 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста със СО на БиБиСи- Шотландия в Глазгоу, а през ноември 2011 г. той е награден от Министерството на Културата на Република Полша с медал Gloria Artis за заслуги в популяризирането на полската музика по света.

Като камерен изпълнител Людмил Ангелов работи активно с двама ярко изявени български майстори-щрайхисти. От 1996 г. датира ползотворното му сътрудничество с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази, с когото през 2006 година осъществява интегрално изпълнение на Моцартовите сонати за цигулка и пиано в Хихон, Толедо и Мадрид, а през 2016 г. участват с огромен успех в Европейския музикален фестивал в София, отбелязвайки 20 години съвместно сценично партньорство с проекта „Танго“. Незабравими за публиката остават и изявите на дуото Румен Цветков (виола) – Людмил Ангелов (пиано).


Като повечето активно концертиращи музиканти, и Людмил Ангелов не остава равнодушен към това да предаде опита си на следващите поколения. От 1992 г. той непрекъснато преподава в различни висши учебни институции в България и чужбина и осъществява множество майсторски класове.

Като музикален общественик, Людмил Ангелов учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегодния международен музикален фестивал със същото име, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар на различните епохи. През 2015 г. той е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност.

В изпълнение на Людмил Ангелов като солов и камерен инструменталист в предаването „Студио „Музика“ на 29 юни от 19.30 часа ще звучи музика от Волфганг Амадеус Моцарт, Сергей Прокофиев, Сергей Рахманинов, Александър Скрябин, Николай Капустин, Клод Дебюси, Панчо Владигеров, Мориц Мошковски и, разбира се, любимия на Людмил Ангелов велик полски романтик Фредерик Шопен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35