Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Песента – силата, която обединява, одухотворява и сътворява

Снимка: Фейсбук / Славил Димитров

Българският хоров съюз организира първия по рода си в България концерт, в който на една сцена запяват стотици деца от различни хорове в страната. Всички те са обединени в единен хоров ансамбъл, роден с името Детски хор на България.

Този уникален проект се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Домакин на събитието е Младежка филхармония „София“ при Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

Програмата на концерта е изградена изцяло от произведения на български композитори - класици на българската музика и съвременни автори. Специално място в програма заема новосъздадената песен на Славил Димитров „Ти си герой“, която ще прозвучи в изпълнение на всички хорове и участието на  гости-солистите Еделина Кънева, Орлин Горанов, Мила Михова и Михаил Михайлов.

Младежка хорова капела - София, Национален филхармоничен хор и хор „Бодра смяна” с диригенти Славил Димитров и Александър Кочков
Хоровете, участващи в концерта, са:

Хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова, хор „Бодра смяна“ с диригент Александър Кочков, хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева и главен художествен ръководител Златина Делирадева, Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова, Младежката хорова капела с диригент Славил Димитров, вокална група „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева, хор „Орфей“ с диригент Елена Цветкова, хор „Свети Георги Победоносец“ с диригент Мина Влайкова, Хорова школа – Свиленград с диригент Кирил Търпов. Всички те са на една сцена заедно с музикантите от оркестъра на Младежка филхармония „София“ под диригентството на идеолога на това събитие Славил Димитров.

Хор „Дунавски вълни“ и хор „Свети Георги Победоносец“ с диригенти Весела Тодорова и Мина Влайкова.
Този уникален концерт е на 3 юли 2021 – събота в Зала 1 на НДК от 19 часа. За настоящото събитие, както и за бъдещите хоризонти пред тази прекрасна инициатива, Славил Димитров сподели пред БНР.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – голям български цигулар, музикант с европейско и световно значение, носител на едни от най-изтънчените тенденции в цигулковата и пианистичната музикални традиции, рядък композиционен талант и изпълнителски..

публикувано на 18.10.21 в 16:34

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера...

публикувано на 18.10.21 в 15:51

Радиосимфониците – „Ренесансова музика“ на Георги Тутев

Това е третото и, за съжаление, последно издание на рубриката на Марио Ангелов, който от 1 ноември вече няма да бъде продуцент на симфоничната музика в БНР. Г-н Ангелов напуска Радиото, но споделя, че в продължение на три десетилетия „пъпът му е бил хвърлен в Националното радио“: „Трябва да кажа, че аз съм много, много благодарен за тази възможност –..

публикувано на 18.10.21 в 11:35