Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ники Качаров за Не-туристическия Египет

Авторът на парчето „Българският рок“ разказва за нравите в Страната на пирамидите

7
Ники Качаров
Снимка: личен архив

Името на Ники Качаров е добре познато на любителите на твърдия ъндърграунд рок от края на 80-те години. Той е създател на групите „Ера“ и „Апокалипсис“. Но също така доктор и професор по физика от университета в Лимож и ръководен кадър в европейски енергийни компании. Освен във Франция, Ники е живял в Италия, Унгария.

В момента е в Кайро и макар и да управлява петролна фирма не се разделя с музиката. Все пак Качаров е авторът на култовото парче „Българският рок“, превърнато от Георги Минчев в химн. Но тръгвайки от музиката, разговорът с Ники Качаров е за онзи Египет, който туристите не виждат.

„Кайро бе чужд, но вече е мой. И пак удължавам моя престой“ – пее Качаров в авторската си песен, записана в собственото му студио в египетската столица. А разговорът за страната на пирамидите, в който изобщо не става дума за тях, продължава с въпроса щом в Египет бакшишът в туризма е начин на живот, и в големия бизнес ли е така. Оказва се, че да. Ники, обаче не се ограничава само с петролните сделки, ами разказва и за тамошните рокаджии, с които понякога свири. Що се отнася до платноходните кораби, той ги предпочита за семейното плаване по Нил по време на отпуската си.

Музикантът и енергиен експерт признава, че в Египет е по-трудно да откажеш покана за гостуване, отколкото да получиш.

Специално за „Покана за пътуване“ Неки изпрати последното си парче „Лятото е писта за излитане“.Чуйте разговора с него в звуковия файл

Снимки са предоставени от Ники Качаров

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05