Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За защитена местност „Калимок“, а също и за хората и птиците

Свилен Чешмеджиев
Снимка: личен архив

Знаете ли къде се намира Калимок? Калимок се намира в близост до град Тутракан, махала, просъществувала до края на 50-те години на XX век. Мястото е заобиколено отвсякъде от Голямото блато и това е от съществено значение за историята, която ви разказваме. Днес територията на селото попада в защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Там е създадена и Биологичната експериментална база „Калимок“. Но преди няколко години на шепа ентусиасти им хрумва една идея – да направят изкуствен остров, където да се опитат да привлекат къдроглавия пеликан.

Съвместен екип от експерти на Дружеството за защита на птиците, дирекция на Природен парк „Персина“, дирекция на Природен парк „Русенски Лом“ и „Калимок-Бръшлен“ ЕООД изгражда наколна дървена конструкция. Няколко години по-късно могат да се пренапишат учебниците – у нас е сформирана нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан. Птиците заемат изкуствения остров в зона Натура 2000 в „Комплекс Калимок“ и това е третото гнездово находище на вида в България, заедно с тези в езерото Сребърна и остров Персин.

Тази история ни разказва Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците, който е един от онези хора, които преди години са си казали: „Какво ще стане ако...“.

„Комплекс Калимок“ край Тутракан е влажна зона с международно значение за опазване на редица водолюбиви видове птици. Днес там се намира нова колония от къдроглави пеликани, което е успех за всички природозащитници и стъпка в правилната посока за опазване на къдроглавия пеликан, който е критично застрашен в България. „А сега всички сме в очакване на първите малки къдроглави пеликани да се излюпят успешно в новата колония в Натура 2000 зона „Комплекс Калимок“, казва Свилен Чешмеджиев от БДЗП, отговорник по опазването на вида.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали хората в опасни моменти, пътувания, важни начинания и житейски събития. Наивната представа за..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание. Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от..

публикувано на 26.01.23 в 09:25

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR..

публикувано на 26.01.23 в 08:30
Сирак Скитник

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник. Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80..

публикувано на 25.01.23 в 16:55

Знаем ли какво искаме за децата си

Ако съдим по остротата на емоциите около сюжети, свързани с образованието на децата ни, явно сме много чувствителни към темата. Дали обаче знаем какво образование искаме, как си представяме целите му и очакваните резултати, какви хора бихме искали да изградим образовайки и възпитавайки децата си и за какъв свят ги подготвяме. Едва ли много от нас..

публикувано на 25.01.23 в 08:20