Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За защитена местност „Калимок“, а също и за хората и птиците

Свилен Чешмеджиев
Снимка: личен архив

Знаете ли къде се намира Калимок? Калимок се намира в близост до град Тутракан, махала, просъществувала до края на 50-те години на XX век. Мястото е заобиколено отвсякъде от Голямото блато и това е от съществено значение за историята, която ви разказваме. Днес територията на селото попада в защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Там е създадена и Биологичната експериментална база „Калимок“. Но преди няколко години на шепа ентусиасти им хрумва една идея – да направят изкуствен остров, където да се опитат да привлекат къдроглавия пеликан.

Съвместен екип от експерти на Дружеството за защита на птиците, дирекция на Природен парк „Персина“, дирекция на Природен парк „Русенски Лом“ и „Калимок-Бръшлен“ ЕООД изгражда наколна дървена конструкция. Няколко години по-късно могат да се пренапишат учебниците – у нас е сформирана нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан. Птиците заемат изкуствения остров в зона Натура 2000 в „Комплекс Калимок“ и това е третото гнездово находище на вида в България, заедно с тези в езерото Сребърна и остров Персин.

Тази история ни разказва Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците, който е един от онези хора, които преди години са си казали: „Какво ще стане ако...“.

„Комплекс Калимок“ край Тутракан е влажна зона с международно значение за опазване на редица водолюбиви видове птици. Днес там се намира нова колония от къдроглави пеликани, което е успех за всички природозащитници и стъпка в правилната посока за опазване на къдроглавия пеликан, който е критично застрашен в България. „А сега всички сме в очакване на първите малки къдроглави пеликани да се излюпят успешно в новата колония в Натура 2000 зона „Комплекс Калимок“, казва Свилен Чешмеджиев от БДЗП, отговорник по опазването на вида.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48