Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За защитена местност „Калимок“, а също и за хората и птиците

Свилен Чешмеджиев
Снимка: личен архив

Знаете ли къде се намира Калимок? Калимок се намира в близост до град Тутракан, махала, просъществувала до края на 50-те години на XX век. Мястото е заобиколено отвсякъде от Голямото блато и това е от съществено значение за историята, която ви разказваме. Днес територията на селото попада в защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Там е създадена и Биологичната експериментална база „Калимок“. Но преди няколко години на шепа ентусиасти им хрумва една идея – да направят изкуствен остров, където да се опитат да привлекат къдроглавия пеликан.

Съвместен екип от експерти на Дружеството за защита на птиците, дирекция на Природен парк „Персина“, дирекция на Природен парк „Русенски Лом“ и „Калимок-Бръшлен“ ЕООД изгражда наколна дървена конструкция. Няколко години по-късно могат да се пренапишат учебниците – у нас е сформирана нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан. Птиците заемат изкуствения остров в зона Натура 2000 в „Комплекс Калимок“ и това е третото гнездово находище на вида в България, заедно с тези в езерото Сребърна и остров Персин.

Тази история ни разказва Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците, който е един от онези хора, които преди години са си казали: „Какво ще стане ако...“.

„Комплекс Калимок“ край Тутракан е влажна зона с международно значение за опазване на редица водолюбиви видове птици. Днес там се намира нова колония от къдроглави пеликани, което е успех за всички природозащитници и стъпка в правилната посока за опазване на къдроглавия пеликан, който е критично застрашен в България. „А сега всички сме в очакване на първите малки къдроглави пеликани да се излюпят успешно в новата колония в Натура 2000 зона „Комплекс Калимок“, казва Свилен Чешмеджиев от БДЗП, отговорник по опазването на вида.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък...

публикувано на 03.08.24 в 12:15
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18

Разказ за Алиолувата къща в Казанлък

Алиолувата къща в Казанлък е паметник на културата и своеобразен културен център, в който сега, в разгара на лятото, текат театрални репетиции. Тя е построена в средата на 19 век от български майстори за богат турски бей, а днес се приема, че Алиолувата къща е една от най-интересните къщи в града и е обявена за паметник на културата с местно значение...

публикувано на 02.08.24 в 08:05
доц. Любомир Цонев

Добре е в България да се създаде лаборатория за луминесцентно датиране

"Луминесцентното датиране е свързано с тъй наречените "дозиметри" в атомната физика, та за това този метод използва изследването на естествените кварцови песъчинки, които се намират навсякъде около нас, като природни дозиметри", разказва в предаването "Следобед за любопитните" физикът доц. Любомир Цонев. "Тези частици, – допълва той, – могат да..

публикувано на 01.08.24 в 09:35