Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НХА започва серия от събития, за да отбележи 125 години от своето основаване

4
Снимка: БГНЕС

Започват серия от инициативи, които ще отбележат 125 години от създаването на Националната художествена академия в България. Първото събитие във връзка с годишнината, се открива в събота (3 юли) от 18.30 като част от Европейската нощ на музеите с изложбата на дипломираните магистри от факултета за изящни изкуства. Експозицията ще бъде представена в галерия „Академия“. Христо Христов, магистър в катедра „Скулптора“ и Северина Енева, магистър в катедра „Живопис“ са сред дипломантите, които ще представят своите творби в предстоящата изложба:


„Фигуративът ме стопля, в следосвобожденската скулптора имаме много дълбока традиция, и аз се надявам да съм продължението. Човекът има потребност да изразява себе си и това няма да изчезне. Една от работите ми е на малък макет и арт фотографии, материалът е плоскост от метал и стъкло, Жерико прочита за корабокруширалия кораб, висшия екипаж се натоварва в лодките, остават моряците и ги оставят така на провидението, през тези две седмици се случват ужасни неща, и се стига до канибализъм, това е моята комуникация във времето с Жерико. Може би и аз самия съм по-романтическа натура, затова правя и фигуратив. Искам да благодаря на професор Емил Попов от Академията, който ни призовава към пацифизъм, към смирение, прави това, което зависи от теб“, казваше той.“ – споделя Христо Христов.


„Творчеството на един човек е неговия живот, нещо, което, жадуваш го. Пълният формат на изложбата. Интересува ме тишината като обект на щастие, на спокойствие, като време на размисъл, тъй като живеем в изключително забързано време, преработване, преживяване, и когато спреш и когато усетиш тишината, това ме вдъхновява. Андрей Даниел в духа на Академията казваше, „че всички сме под една шапка, защитени от външния свят, защото можем да правим всичко и да се превъплъщаваме, защото академията ни дава поле и ни предпазва, преди да излезем навън и да станем самостоятелни автори.“ – каза Северина Енева.

Повече за изложбата, творчеството в сферата на скулптурата и живописта, и спомените за художествената академия разказват Христо Христов, магистър в катедра „Скулптора“ и Северина Енева, магистър в катедра „Живопис“ към НХА в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Северина Енева, Ангелина Грозева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36
Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (1500-1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия

Проф. Каталди: Имаме нужда да прочетем Данте с нови очи

„Литературен вестник“ отбеляза с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Идеята за този двуезичен брой е на преводачката и преподавател доц. Дария Карапеткова. Художник на броя е Борис Праматаров.  На събитието присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, проф. Пиетро Каталди, специалист по съдбата и литературата на Данте..

публикувано на 26.10.21 в 14:30

Киномания 2021 – 18 ноември - 5 декември – в НДК и столичните арткина

Документален филм за живота и творчеството на обичания филмов композитор Енио Мориконе ще представи „Киномания“. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 ноември и 5 декември, а в афиша са включени наградени заглавия от големите световни кинофестивали Филмът „Маестро Енио Мориконе“ (Ennio The Maestro) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше..

публикувано на 26.10.21 в 13:05
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптор, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптор, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25