Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 425

Науката на изкуството или драмата на комедията

Иван Панев и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 425 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Роден и отрасъл в Стара Загора, Иван застава на решаващ житейски кръстопът малко преди да влезе в казармата. От една страна, е увлечен по философията, голямата му страст са физиката и астрономията, а удоволствие му носят сценичните изяви. Решението е взето и момчето поема към физиката, но, пристигайки за кандидатстудентски изпити в София, се изкушава да експериментира на кой кръг ще го скъсат на приемните изпити във ВИТИЗ. Оказва се, че талантът за сцената е повече от очакваното и кандидатът е приет при шанс 1:125 спрямо останалите участници в прослушванията. Така Иван Панев попада в класа на Мастъра Стефан Данаилов и това предопределя целия му живот.

Нататък обратите в кариерата го съпътстват неотклонно. След тригодишна актьорска проба в Димитровградския драматичен театър, експериментаторът прави рязък завой и се озовава по обява на сцената на ДМТ “Ст. Македонски“, където изкарва цели 18 години и описва професионалната си певческа кариера като тежък физически труд.

Успоредно с това, актьорът използва всяка възможност за участия в киното и телевизията, като особено паметни остават участията му в сериалите „Хайка за вълци“ и „Домашен арест“. В крайна сметка привличането на класическия театър надделява и в последните години Иван Панев е сред най-ярките звезди на Сатиричния театър.

Зад тази фактология обаче стои необикновена личност, с оригинали възгледи и разсъждения върху изкуството, науката и живота. В това ще ви убеди епизод 425, озаглавен от самия него „Науката на изкуството или драмата на комедията“.

Чуйте предаването от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"От въглен към огън" – в памет на Димитър Грозданов

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници представя една мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Това една знаменателна експозиция в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, име свързано с важни събития от нашата художествена сцена. Изложбата представя над 80 предимно..

публикувано на 06.10.22 в 16:35
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 06.10.22 в 14:50
Здравка Владова-Момчева

Здравка Момчева спечели престижна литературна награда

Великотърновката Здравка Владова-Момчева, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната награда за най-добър сборник/разкази в конкурса “Съвременна българска художествена литература без граници” 2022. Той се организира от Администрацията на Президента на Република България и Националния дарителски фонд “13 века България”..

публикувано на 06.10.22 в 12:56

Представят сборник с творби на български автори от шест континента

Софийската премиера на "Шарената сол на планетата“ – седмия литературен сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, е на 6 октомври от 18.30 ч. в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти, ул. „Граф Игнатиев“ 4. В "Шарената сол на планетата“ са събрани 42 разказа и 48 стихотворения..

публикувано на 06.10.22 в 11:09
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

По следите на преоткритото време

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време".  " Преоткритото..

публикувано на 06.10.22 в 10:10