Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни чака

Анализът на неравенствата е основа за преодоляването им

Снимка: БГНЕС

Темата за неравенствата по някакъв начин е и тема за възможностите. Коефициентът на Джини показва негативната тенденция в последните години в България.

Последният доклад на Института по пазарна икономика потвърждава това, като казва, че индексът се е покачил и той вече е 40% за страната, което е доста над средния процент за ЕС, който се движи около 20-25%. Индексът Джини представлява изследване на разликата в доходите между 20-те процента най-богати и съответно най-бедни домакинства в страната.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева.

Огромната крива на неравенствата показва едно разслоение в обществото, което се отразява във всичките сфери на неговото развитие.

Докладът е много интересен, защото изследва неравенствата от гледна точка на тяхното задълбочаване и възможност за преодоляване чрез т.нар. "социални трансфери" или чрез развитието на икономическата система за подпомагане.

Много са богати данните, които могат да бъдат анализирани чрез дози доклад. Те ни показват състоянието на социалната система.

Извод

Изводът е, че системата за подпомагане, особено в състояние на криза, в каквато бяхме миналата година и се надявам, че вече преодоляхме, показва, че социалната система разпилява своите ресурси в различни направления и не се концентрира върху постигане на конкретен резултат.

Най-значителен процент от социалните трансфери в периода, за който говорим, са отивали в доставяне на еднократни помощи. Това се мерки, които имат краткосрочен характер, а нямат дългосрочна цел.

Трябва да започнем да мислим в дългосрочна перспектива. Най-важните препоръки за преодоляване на неравенствата преди всичко са свързани с тяхното анализиране и с дебата върху тях. Само така можем да стигнем до същинско решение.

Според мен инициативата “Три морета“ ще прави именно това – ще говори върху съществуващи данни за потенциала на икономиката в участващите страни и ще дава решения. А те са резултат именно от анализа на неравенствата, идентифицирани в тези страни.

Шансът да преодолеем неравенствата е налице – въпросът е да бъдем съвестни в тяхното анализиране.

Чуйте Ивана Мурджева в звуковия файл. 

Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47