Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Георги Георгиев:

Има ли посегателство върху културно наследство на площад „20-ти юли“ в Карлово

Снимка: wikimapia.org

В центъра на Карлово се намира площад „20-ти юли“, където има паметна плоча в знак на почит към избитите на 20 юли през 1877 карловци. Тя е поставена по инициатива на младежкия парламент при СОУ „Христо Проданов“ през 2017 г. – паметен знак в града на Левски. През 1987 г. е открит този архитектурен ансамбъл – площад „20-ти юли“. Той е паметник на културата от местно значение – това е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност, категория от местно значение. По паметника работи проектантски екип от четирима архитекти и трима художници, ръководени от Йоан Левиев.

Има ли посегателство върху културно наследство на площад „20-ти юли“ в Карлово в процеса на реконструкция и рехабилитация и защо е гражданското вълнение срещу проекта? Реконструкцията и рехабилитацията на централния площад на град Карлово предизвика гражданско вълнение в града срещу проекта. Оказва се, че не всички граждани са съгласни с това начинание.

Група жители от Карлово не одобряват премахването на трибуната в Карлово, която е част от вече започналата реконструкция и рехабилитация на пл. "20-ти юли" в града. Те изпратиха писмо, подписано от 17 интелектуалци, до Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за спиране на проекта. Към писмото има приложена и подписка на около 100 души.

Стартираните дейности по реконструкцията и рехабилитацията на пл. "20-ти юли" предизвикват сигнали от гражданите – един от тях и до министъра на културата Велислав Минеков. В отговора на писмото от Министерството на културата става ясно, че в конкретния случай има нарушение на авторските права

В ефира на "Нашият ден" този казус е коментиран от един от авторите на проекта на досегашния вид на пл. "20 юли" – архитект Георги Георгиев. Той смята, че фактът, че той и неговите колеги не са били потърсени за мнение, представлява нарушение на Закона за авторските права. Освен че представлява и посегателство върху културното наследство от местно значение. Арх. Георгиев подчерта, че този уникален обект е бил оставен да се разрушава през годините.

"От много години площадът беше признат за емблема на град Карлово – приет и признат от самите карловци с много повишено самочувствие от това архитектурно-художествено дело." 

"Този факт изненада и нас самите – ние бяхме сезирани само по телефона, че централният градски площад започва да се събаря. Когато отидохме на место, видяхме, че багери и работници развалят почти всичко. 

По Закона за авторското право една реконструкция и ремонт като този в момента би трябвало да бъдат възложени на проектантския колектив, който първоначално е разработвал този проект – ние държим официално правата на този проект. Когато попитахме, те казаха "Това е инженеринг – това дори не се възлага на обществена поръчка..."

Чуйте повече от звуковия файл.

Художникът и скулптор Николина Канарова обяснява, че недоволството на гражданите е продиктувано от липсата на достатъчно публичност и обсъждане с обществеността преди започване реализацията на проекта, както и нарушаване на функциите на площада и на авторски права. Николина Канарова изказа своята позиция в "Нашият ден".

"Нарушени са основно законови разпоредби и морални норми: Първо, процедура по възлагане, което е станало без конкурс. Второ, няма широко обсъждане на обществеността и гласност. Трето, нарушени авторски права. Четвърто, подмяна на функцията на площада като място за обществени и културни изяви. Пето, премахване на сцената и подмяна на настилка от камък с бетон. Всичките тези неща са неприемливи за нас като карловци и като специалисти."

Чуйте повече от звуковия файл.

Екипът на предаването „Нашият ден“ се обърна за гледната точка и на кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, но получи отказ поради изключителната натовареност на общинската администрация покрай предстоящите чествания на 184-годишнината на Васил Левски. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53