Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В училищата на Йоханесбург и Абу Даби насърчават творчеството

Кристина Димитров Уилмот сравнява образователните системи в Покана за пътуване

4
Кристина Димитрова Уилмот в пустинята
Снимка: личен архив

Често пъти се питаме какво е образованието в екзотични пък и в недотам далечни земи. Е, в „Покана за пътуване“ гостува човек, който отговори на тези въпроси. Поне що се отнася до Южна Африка и Абу Даби. Че и направи сравнение с нашата образователна система. Кристина Димитрова Уилмот е сред малцината преподаватели в България, които са квалифицирани да обучават децата на музика по системата на Мари Монтесори. Тя е била заместник директор на едно от най-престижните частни училища в Йоханесбург и учителка в Абу Даби. Така че всичките ѝ разяснения са от първа ръка.

Кристина признава, че дипломата от софийската консерватория безотказно отваря врати по света. Което си е повод за гордост, но от образователната ни система има още какво да се желае.

Кристина Димитрова Уилмот в Абу Даби
Различни видове спорт и най-вече неудържима проява на въображение във всички видове науки. Това са основните разлики между нашето образование и това в Йоханесбург и Абу Даби. Те си приличат, понеже са по единна британска система.

Ценното е уважението към всички видове религии, независимо каква точно изповядват в страната.

Повече – чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив на Кристина Димитрова Уилмот


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25