Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторът плъстар Здравко Минчев открива изложба в Пловдив

Здравко Минчев
Снимка: архив на „Аларма“

Самостоятелната изложба на Здравко Минчев „Трансформации“ се открива днес (16 юли) в 18.30 ч. в Ръкоделницата в квартал „Капана“ в Пловдив. В нея авторът представя приложно и съвременно изкуство, създадено чрез техниката плъстене на вълна. В творбите си той използва различни видове овча вълна и козина от благородни животни, които комбинира с платове и естествени нишки.

Здравко Минчев, който открива този древен занаят покрай заниманията си с психология и с когото екипът на „Аларма“ се познава от Детския лагер по изкуствата „Оцвети ми лято“ на Соколския манастир, изследва същността и границите на плъстарския занаят вече повече от десетилетие. Специализира в създаването на триизмерни безшевни форми, които скулптира от вълна. Изложбата „Трансформации“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Чуйте в разговора със Здравко Минчев в подвижното радио на „Аларма“ за летните и зимните занаяти, за „Трансформации“ и за един доста смел проект за следваща изложба (вече съвсем не в градска среда)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Започва лятното турне на Б.Т.Р.

На 2-ри август във Варна е първият концерт от лятното турне на Б.Т.Р. Той е в Летния театър, а музикантите ще зарадват феновете си с най-доброто от музиката си за последните 30 години. Финалът на турнето "30 години Б.Т.Р." е в зала 1 на НДК в София на 20 ноември . 30 години – плашат или  вдъхновяват? Как започва всичко за най-успешния вокал..

публикувано на 02.08.24 в 14:42