Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майсторът плъстар Здравко Минчев открива изложба в Пловдив

Здравко Минчев
Снимка: архив на „Аларма“

Самостоятелната изложба на Здравко Минчев „Трансформации“ се открива днес (16 юли) в 18.30 ч. в Ръкоделницата в квартал „Капана“ в Пловдив. В нея авторът представя приложно и съвременно изкуство, създадено чрез техниката плъстене на вълна. В творбите си той използва различни видове овча вълна и козина от благородни животни, които комбинира с платове и естествени нишки.

Здравко Минчев, който открива този древен занаят покрай заниманията си с психология и с когото екипът на „Аларма“ се познава от Детския лагер по изкуствата „Оцвети ми лято“ на Соколския манастир, изследва същността и границите на плъстарския занаят вече повече от десетилетие. Специализира в създаването на триизмерни безшевни форми, които скулптира от вълна. Изложбата „Трансформации“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Чуйте в разговора със Здравко Минчев в подвижното радио на „Аларма“ за летните и зимните занаяти, за „Трансформации“ и за един доста смел проект за следваща изложба (вече съвсем не в градска среда)

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Шекспир зад храстите"

В новата българска култура няма толкова разноталантлив творец като Светла Георгиева. Тя е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. "Шекспир зад храстите" е заглавието на новия ѝ сборник с разкази.  "Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота..

публикувано на 27.09.21 в 17:10

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова. Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на..

публикувано на 27.09.21 в 16:48

„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи

Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври.  С различни изразни средства авторите преразглеждат моменти и образи от миналото, „за да разтърсят заварените идеи и стопят солидната легитимация на хегемонните..

публикувано на 27.09.21 в 12:26

Искрено за зависимостта

„Разкази – от другата страна на зависимостта“ е битка не със самото пристрастяване, а със страха, който превзема всеки, приближил се до него – човека, попаднал в капана на примамливата сладост, близките му и страничните наблюдатели. Социалната кампания представя различни гледни точки към проблема, написани от бивши зависими и разказани от популярни..

публикувано на 27.09.21 в 15:10

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино. Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4..

публикувано на 27.09.21 в 08:30