Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Измеренията на понятието “народ” днес

Снимка: Венета Николова

Какви са измеренията на понятието “народ” днес? Какво ни обединява и какво ни разделя като народ? Има ли такъв народ? Какво въобще е “народ”? Какви са неговите свойства? За какво ни е това обобщение? За база на нашите взаимоотношения или по-скоро то ограничава личните ни свободи? Чии идеи представлява партията, спечелила последните избори за народни представители?

Тези и други въпроси, свързани с демографския проблем в България, с емиграцията, с характеристиките на народа и с идеите за бъдещето му, се обсъждат в това издание на предаването “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР.

Участват доц. д-р Георги Бърдаров, преподавател, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Софийския университет и писател, носител на Европейската награда за литература с последния си роман “Absolvo te”, и Христо Бояджиев социален предприемач, стратегически лидер на “Тук-Там” – най-голямата общност от българи с опит по света.

В предаването се включват и телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов, който разказва за инициативите “Направи го” и “България те иска”, и етнографът и социален антрополог Харалан Александров, който аргументира тезата си, че понятието „народ” е от 19-и век и споделя наблюдения си за характеристиките на българите.

Относно демографските проблеми, Георги Бърдаров казва, че имаме 4 обезпокоителни процеса, като два от тях са характерни за целия развит свят и според него не можем много да ги повлияем – “Това са ниската раждаемост и застаряването на населението. В целия развит свят раждаемостта е такава и населението застарява и това са нормални, естествени процеси, породени от обективни фактори”.

Според доц. Бърдаров двата големи български проблема са: “Свръхвисоката смъртност за развита държава, ние и преди пандемията бяхме първи в цяла Европа и на едно от първите места в света! И острата липса на млад, активно население, основно поради емиграцията.”

Според Христо Бояджиев обаче емиграцията е естествен процес и днес е важно българите по света да имат възможност да се свързват и да бъдат ангажирани с България, където и да са по света.

Чуйте интересното предаване от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44