Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аура и два стола

10
Мартиан Табаков, „Звук и форма“, зала „Райко Алексиев“, София
Снимка: архив на Кирил Василев

Необичайна изложба тече в зала „Райко Алексиев“ до 30 юли. Озаглавена е „Аура“ и според подзаглавието си представя съвременна българска скулптура. Участват петнайсет млади художници, като всеки показва произведението си в рамките само на един ден. Публиката може да го наблюдава отстранено и само от една-единствена предварително определена гледна точка.

За идеите и целите на това представяне бе разговорът с куратора Кирил Василев.

Никос Хараламбидис, „Проект Два стола“, галерия ИСИ-София
С него се обсъди и изложбата на Никос Хараламбидис „Проект Два стола“, открита в галерия ИСИ-София до 15 август, а също и „Отклонение: жените в българското кино“ на Боряна Росса, представена в Гьоте-институт до 30 юли. Кирил Василев отбеляза и други събития в текущия художествен живот, които са важни и провокативни по различен начин.

Снимките са предоставени от Кирил Василев, ИСИ-София и Гьоте-институт
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лято в Бурландия“ – през очите на всевиждащото дете

Наскоро излезе първата книга на Момчил Миланов – „Лято в Бурландия“. Авторът полушеговито определя текста си като „ политически роман за деца “. Бурландия е измислена страна, в която твърде много неща са ни познати. Виждаме я през очите на Щерн – дипломатски син и чувствително дете, което попива усещанията от заобикалящия го свят до пълно..

публикувано на 19.09.21 в 09:15
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23