Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Заедно в час“ и "EducArt" подготвят помагала за деца билингви

Училища за пример 2021
Снимка: Фондация „Заедно в час”

Всяка година от българското училище отпадат десетки хиляди ученици. Сред най-застрашените от отпадане са децата от ромски произход. В 55% от ромските семейства се говори език, различен от българския, а за много от многоезичните деца усвояването на българския език започва едва на 5-годишна възраст в детската градина. В същото време много българчета, които живеят вън от пределите на България, също имат проблем при усвояването на българския език по учебни помагала от българската образователна система, тъй като те растат в чужда езикова среда и това налага да има специфика при преподаването на български език за тези деца. 

Владеенето на български език е задължително условие за успеха в училище и за социалната интеграция на децата. Към този момент няма достатъчно учебни помагала, насочени към деца с подобни нужди. За ограмотяването и обучението по български език на деца, чийто майчин език не е български, както и на тези, растящи в небългарска езикова среда – каква е спецификата на това обучение, колко е важно да има специално разработени учебни помагала за нуждите му, кой и как подготвя помагалата и какво е значението на обучението по български език за цялостния успех в училище?

Вяра Михайлова, експерт по ранно двуезично развитие при деца от Интернационална асоциация "EducArt", разказва в "Нашият ден" за създаването на Буквар за деца билингва:

"Ние обединихме усилия с моята колега от Университета в Хайделберг д-р Анастасия Новикова и установихме тази нужда от различен подход и различна методика на преподаване в училище на децата, чийто майчин език не е български. Нашата основна цел и фокусът на нашата организация "EducArt" е да създаваме в момента такива специализирани учебни материали, помагала и да подкрепяме учителите чрез обучения."

Чуйте повече в звуковия файл.

В България няма специализирана методика как да се преподава на ученици с различен майчин език в началните класове. Всеки учител сам търси ресурси и начини да се справя с това предизвикателство. Вече близо година “Заедно в час” в партньорство със сдружение "EducArt" работят по проект за решаването на този проблем и създаването на адекватни и полезни учебни материали, методика и подкрепящи ресурси. За да говорят български в първи клас – за възможностите всички деца, които влизат в училище, да не са възпрепятствани от владеенето на езика.

Таня Величкова, учител в 75-о училище и част от екипа на фондация „Заедно в час“, също коментира:

"И от анкетата става ясно, че най-същественото е децата да разберат това, което учат. Така че знаенето на езика е ключово за това да надграждаме днешните компетентности, за да могат наистина да разбират това, което им преподаваме. Защото, ако владеенето на езика не е на достатъчно добро ниво, често пъти децата не знаят как да попитат и дори и не осъзнават какво не са разбрали. Затова и учителя, който има най-добро желание да ги подкрепи, понякога не разбира какво точно им липсва, за да са успешни в знанието.

Все още не разполагаме с такава методология, с която да работим в училище, но по такава се работи. Фондация "Заедно в час, заедно с "EducArt" разработват специални материали, които да подпомогнат учителите, работещи с деца билингви. Съвсем скоро – може би от следващата година учителите ще могат вече да ползват такива помагала. Помощта на езиковеди специалисти за нас е изключително ценна."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25