Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 427

Една самодива от Странджа

Снимка: БНР

Единствената българка, носител на наградата „Грами“, има биография, достойна за филмов сериал. Родена в с. Богданово, тя върви по житейския си път ту като обикновена българка, ту като необикновен творец, покорил сърцата на публиката на всички континенти. 

Наричана “посланик на България и българската песен”, възпитаничката на школа за медицински сестри, получава първата си награда, когато е 22-годишна, на събора надпяване в с. Граматиково. Тя печели конкурса на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и от 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за Фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в “Балкантон”, снима филми за БНТ. Нейната песен "Калиманку, Денку", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове".

Обявена за „неземен глас“, Янка Рупкина работи със световни музикални величия като Джордж Харисън, Кейт Буш, Крис де Бърг, нейна песен звучи във филм на Анджелина Джоли.

Разбира се, не всичко в живота на странджанската самодива е слава и рози. На 21 декември 1971 г. тя оцелява в жестоката самолетна катастрофа на летище София, при която загиват Паша Христова и половината музиканти от Оркестър „София“.

В епизод 427 „Трамвай по желание“ среща своята публика с неповторимата народна певица Янка Рупкина.

Чуйте предаването в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14

Маринистът Паруш Парушев с изложба в Пловдив

Известният варненски художник-маринист Паруш Парушев откри в галерия „Артистика“ в Пловдив  с воя авторска изложба-живопис, наречена подходящо за топлите летни дни „Полъх от морето“.  За експозицията той е избрал около 30-ина картини с пейзажи на морска тематика, а специално за публиката в Пловдив представя и две големи платна, обединени от темата..

публикувано на 29.07.21 в 17:05
Статуя на Мара Белчева и Пенчо Славейков, скулптор Велизар Захариев

Влюбеният Пенчо Славейков

Сдружение „Българска история“ отново издаде „Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева“, публикувани през 1929 година от самата нея. Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“, ново издание на сборника „Епически песни“,..

обновено на 29.07.21 в 16:47

„Гласове“ – истории, които не трябва да се случват

Премиерният спектакъл „Гласове. Драма по истински истории“ очаква първата си среща с публиката във Варна тази вечер.  В представлението участват младите актьори от Студио „Театър” в морския град, а постановката е на Стоян Радев Ге. К. и Веселина Михалкова по текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и други...

публикувано на 29.07.21 в 15:17
„Цар Симеон Велики пред Цариград“ – 1927 г., картина от Димитър Гюдженов

Панорамата на 13-вековна България – спомен за художника Димитър Гюдженов

С ретроспективна изложба „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ Градската художествена галерия - Стара Загора  отбелязва 130 години от рождението на живописеца, изградил чрез своите платна вълнуваща образна панорама на историята на 13-вековна България. Картините му оформят визуалната представа на поколения българи за историята и бита на нашия народ...

публикувано на 29.07.21 в 14:15