Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храна за душата

Стойна Бонева
Снимка: Зорница Гъркова

Бързай бавно, прави нещата постепенно, не се отказвай – фрази, които изглеждат изтъркани от твърде много употреба. Има хора обаче, които дават на тези фрази нов смисъл, и то не като ги изричат, а с действията си и житейските избори, които правят.

Стойна Бонева от Банкя е от тези хора и това си личи във всичко, което прави днес. Тя създава малък бизнес в родния си град, който започва дейността си официално преди малко повече от два месеца. Идеята за начинанието ѝ се ражда постепенно и с малки стъпки. Бизнесът ѝ има две страни – предприемачество и занаятчийство – Стойна адаптира стари рецепти съгласно своите хранителни предпочитания и с внимание към всеки детайл, така че не само да предложи високо качество, а и да създаде общност от приятели сред клиентите си.

Стойна Бонева, Виктория ТодороваТрудностите в този път не са малко – да се избере пространство, да се ремонтира, да се предвидят и преодолеят всички препятствия. Сред тези трудности най-голямата е човек да може да изгради точна и ясна представа за нещата, който иска да създава и да дава на околните.

Стойна Бонева успява в това и много бързо след отварянето се сдобива с колежка – Виктория Тодорова, която винаги е искала да работи тъкмо такава работа. Те двете си помагат и се учат една от друга, а хората, търсещи специалитетите им, стават все повече.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как "Дивата София" ни учи да забелязваме природата в града

Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..

обновено на 03.12.24 в 13:14

Как общините могат да създават енергийни общности: ново обучение

В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..

обновено на 03.12.24 в 12:33

Жени и деца бежанци – пътят към успешната интеграция

В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...

обновено на 03.12.24 в 10:22

Персонализирано здравословно хранене: Как работи платформата NutriWell?

В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..

публикувано на 03.12.24 в 09:00

Запомнете: мендокусай!

В "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" най-кратка и ясна е рубриката "Кратко и ясно".  Този път в нея насочваме вниманието си към далечна Япония – древна страна, населена с японци, които умеят кратко и ясно да назоват неща, процеси и явления, които ние няма и да се сетим да назовем.  Японците например имат термина..

публикувано на 02.12.24 в 18:10