Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Храна за душата

Стойна Бонева
Снимка: Зорница Гъркова

Бързай бавно, прави нещата постепенно, не се отказвай – фрази, които изглеждат изтъркани от твърде много употреба. Има хора обаче, които дават на тези фрази нов смисъл, и то не като ги изричат, а с действията си и житейските избори, които правят.

Стойна Бонева от Банкя е от тези хора и това си личи във всичко, което прави днес. Тя създава малък бизнес в родния си град, който започва дейността си официално преди малко повече от два месеца. Идеята за начинанието ѝ се ражда постепенно и с малки стъпки. Бизнесът ѝ има две страни – предприемачество и занаятчийство – Стойна адаптира стари рецепти съгласно своите хранителни предпочитания и с внимание към всеки детайл, така че не само да предложи високо качество, а и да създаде общност от приятели сред клиентите си.

Стойна Бонева, Виктория ТодороваТрудностите в този път не са малко – да се избере пространство, да се ремонтира, да се предвидят и преодолеят всички препятствия. Сред тези трудности най-голямата е човек да може да изгради точна и ясна представа за нещата, който иска да създава и да дава на околните.

Стойна Бонева успява в това и много бързо след отварянето се сдобива с колежка – Виктория Тодорова, която винаги е искала да работи тъкмо такава работа. Те двете си помагат и се учат една от друга, а хората, търсещи специалитетите им, стават все повече.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11