Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Панчугов:

Новият парламент: Има ли ценности, които да обединят партиите на протеста

| обновено на 21.07.21 в 10:55
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Шестте политически сили в новия парламент представят днес водещите си приоритети.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът  Христо Панчугов:

“Няколко са големите въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на обществените очаквания. Да даде отговор на въпросите има ли такива ценности, които могат да съберат т.нар. "партии на протеста" в рамките на едно реформаторско управление. Вторият голям въпрос е дали ще може да произведе модел, който да даде отговор на въпроса как изглежда промяната в България, която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което наблюдаваме в момента.

Изборите имат много проста функция – те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските граждани да решават проблемите на политиците. Идва място на политическото лидерство – как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности.

Тук въпросът не е просто на мнозинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред.

Ключово е да се знае кой е човекът, носещ отговорност за успеха или за провала на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в разговора в по-предишния парламент, в който се шантажираше за запазване на мнозинство, взимаха се откровено вредни за българската политика решения.

Трябва да се приключи с този политически шантаж и единственият шанс това да се случи е публичен разговор за дневния ред и за хоризонта на следващото управление. Всичко друго ще обрече на провал каквото и да е правителство дори и то да събере мнозинство. Защото математическото мнозинство в този парламент няма да е достатъчно."


Правителство около общи ценности

"Много пъти съм казвал в различни ситуации, че българските политици не могат да водят елементарен разговор, а ние искаме да водят дебат.

Първите прояви, идващи от Слави Трифонов и ИТН, са точно обратното на желанието за водене на разговор. Те са отново опит да се наложи някакъв морален ултиматум и да се даде морална оценка."

Имената на партиите

"Партиите би следвало да отразяват дълбоките ценности, които събират хората в тях и които дават ориентир не само на тези хора, но и на избирателите какви са политиките, които се следват.

В момента имената на българските партии са доста първосигнални. Те целят други ефекти, а не толкова да дадат ориентир за ценностите, които седят в основата на партиите. Най-вече защото много често липсват такива и партиите се сформират от  краткосрочни конкретни политически цели."

Пожелава

"Леко шеговито, пожелавам им да си отгледат гръбнак да понесат отговорност за тази ситуация, а не да я товарят отново на главите на българските граждани."

Чуйте Христо Панчугов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал-майор Груди Ангелов

Ген. Груди Ангелов: Благото на България трябва да бъде преди всичко

В рубриката Главен герой днес влиза генерал-майор д-р Груди Ангелов , началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на..

обновено на 29.07.21 в 14:30

Младежката медия We Matter – всяко мнение е важно

Как младежката медия We Matter насърчава учениците да изразяват мнение? We Matter е ученическо онлайн списание, включващо текстове и интервюта по множество теми, както и креативен кът за онези младежи, които искат да споделят творчеството си с останалите. Елвира Димитрова , основател на онлайн медията We Matter, коментира..

публикувано на 29.07.21 в 09:55

Неравенствата, свързани със свободното придвижване

Неравенствата от гледна точка на пътуването. Как се отразяват върху начина, по който вземаме решения за пътуване и възможността за свободното движение. Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева . Свободното движение е един от основните икономически параметри, които са залегнали в основната платформа за развитие и общуване в рамките..

публикувано на 29.07.21 в 09:51
Ваня Григорова

Приоритетите на следващия кабинет трябва да са енергетика и икономическо укрепване

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е 4 пъти повече от средното в ЕС, к ъдето едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения. Ако се обърнем в предходните 10 години и погледнем цените по данни на НСИ, средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление,..

публикувано на 29.07.21 в 08:56
Иво Стаменов - Ото

Иво Стаменов-Ото – инженерът, който твори вълшебства от дърво

Иво Стаменов - Ото е инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.  Човек, когото медийните хора дълго време свързвахме със сърцатата му работа като тонрежисьор в радиото. Иво е работил в театри, занимавал се е с тиймбилдинг, подхващал е и други бизнеси. Докато хобито не усуква живота му около изработването на малки чудеса от дърво...

публикувано на 28.07.21 в 12:17