Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румънски специалисти създадоха дигитален образ на Васил Левски

Снимка: @museumruse

„Огледало на историята“  е дигитален проект на музея „Теохари Антонеску“ в Гюргево, част от който е образът на Васил Левски. Проектът е развит като игра, която започва образователния си разказ с праисторически персонажи, минава през Юлий Цезар и някои от личностите в световната и европейска история, и стига до ключови румънски общественици.

Интересът на екипа от румънски специалисти, воден от директора на музея Габриел Думитру, към българския революционер се заражда по време на „Нощта на музеите“ в Русе. Авторът на дигиталната игра има български корени, което допринася за желанието им да включат знакова българска личност в „Огледало на историята“.

Самата игра представлява куиз – въпроси с няколко възможни отговора, като разбираш дали си дал верения от реакцията на изобразения персонаж, който е във фокуса на историята. Играчът има възможност и да трупа точки под формата на монети.

Отражението на Левски в огледалото е с малко по-груби черти, което първоначално буди негативна реакция у посетителите на Историческия музей в Русе, където е поместено таблото с играта. Той е прав и в градско облекло, но напълно разпознаваем. Образът му може да бъде преработен във всеки един момент, ако това е необходимо, казват създателите му. А и съществува идеята да бъдат добавени още личности от историята на България в играта, например образите на Христо Ботев и Баба Тонка.

„Огледало на историята“ включва над 40 персонажа, представени на български, румънски, немски и английски език. Устройството остава част от експозицията на Историческия музей в Русе, споделя директорът му проф. Николай Неков, като отбеляза, че това е първата подобна игра с персонификация в колекцията и на двата музея.

В звуковия файл той разказва както за играта, представляваща една основа, която екипът му има желание да развие, така и за това колко важна е тази обмяна на опит между музеите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14

Маринистът Паруш Парушев с изложба в Пловдив

Известният варненски художник-маринист Паруш Парушев откри в галерия „Артистика“ в Пловдив  с воя авторска изложба-живопис, наречена подходящо за топлите летни дни „Полъх от морето“.  За експозицията той е избрал около 30-ина картини с пейзажи на морска тематика, а специално за публиката в Пловдив представя и две големи платна, обединени от темата..

публикувано на 29.07.21 в 17:05
Статуя на Мара Белчева и Пенчо Славейков, скулптор Велизар Захариев

Влюбеният Пенчо Славейков

Сдружение „Българска история“ отново издаде „Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева“, публикувани през 1929 година от самата нея. Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“, ново издание на сборника „Епически песни“,..

обновено на 29.07.21 в 16:47

„Гласове“ – истории, които не трябва да се случват

Премиерният спектакъл „Гласове. Драма по истински истории“ очаква първата си среща с публиката във Варна тази вечер.  В представлението участват младите актьори от Студио „Театър” в морския град, а постановката е на Стоян Радев Ге. К. и Веселина Михалкова по текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и други...

публикувано на 29.07.21 в 15:17
„Цар Симеон Велики пред Цариград“ – 1927 г., картина от Димитър Гюдженов

Панорамата на 13-вековна България – спомен за художника Димитър Гюдженов

С ретроспективна изложба „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ Градската художествена галерия - Стара Загора  отбелязва 130 години от рождението на живописеца, изградил чрез своите платна вълнуваща образна панорама на историята на 13-вековна България. Картините му оформят визуалната представа на поколения българи за историята и бита на нашия народ...

публикувано на 29.07.21 в 14:15