Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Снимка: Ани Петрова

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст, традицията продължава, освободена от опеката, но и с много по-малка подкрепа от институциите.

Екип от висококвалифицирани преподаватели се старае да осигури на разнородната аудитория знания и практика според нуждите и интересите на курсистите. Учебните екскурзии и културната програма също са част от заниманията и са особено въздействащи за установяването на връзка между участниците в семинарите и печелят приятели на България. Дългогодишният директор на семинара проф. Панайот Карагьозов наблюдава промяна в профила на курсистите. Все повече са тези, които нямат никакви или почти никакви познания по български език, не са студенти или преподаватели филолози. Увеличава се броят на участниците с различни професии и интереси, които по някаква причина изявяват желание да учат български език.


Сравнително нова тенденция е и включването в групите на българи от традиционните ни общности в Бесарабия, Сърбия и др. В замисъла си семинарът е бил предназначен най-вече за студенти и преподаватели българисти от чужбина, които да усъвършенстват езика и да задълбочат познанията си. Напоследък обаче системата за подбор на участниците, активна страна в който са министерствата на образованието на чужди държави, а не конкретни учебни заведения, допуска и доста случайни кандидати, за сметка на пряко заинтересованите студенти и преподаватели българисти. Това едва ли е от полза за страната ни, която поема издръжката на курсистите. По-добрият вариант са преките договорености между висшите учебни заведения, които биха насочили към семинарите най-добрите и активни студенти и преподаватели.

Предаването „За думите“ гостува в учебната база на семинара. Чуйте разговорите с проф. Панайот Карагьозов и курсистите Фотини Толуди от Гърция, Паула де Алмейда от Португалия, Снежана Никифорцева от Молдова и Ян Моравицки от Полша.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04
„Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г.“,
картина от Жан-Пиер Уе

В полето на революцията

Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци,   особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно падат много глави, включително главата на монархията. Но какво е това нещо революцията –..

публикувано на 22.07.21 в 07:55