Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

Снимка: giuseppedistefano.it

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано.

Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз…

Мария Калас и Джузепе ди СтефаноЗаписът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа, е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе ди Стефано, Тито Гоби недостижими в коронните си роли на Тоска, Каварадоси и Скарпия. А регистрациите на „Лучия ди Ламермур“, „Риголето“, „Бал с маски“, „Травиата“, „Палячи“… и днес са абсолютен хит в звукозаписните каталози.

Екипът на предаването се спря на „Тоска“ и заради маестро Виктор де Сабата, който начело на оркестъра на Миланската скала е сътворил истински шедьовър. Колкото до Каварадоси на Джузепе ди Стефано, специалистите са категорични: „Удивително вокално и артистично сливане с образа. Внезапни динамически контрасти, от които секва дъхът – от едва доловимо mezza voce до вихрен полет във височините…“.

Пак Нейно величество критиката провъзгласява Ди Стефано за всепризнат майстор-тълкувател на Верди и веристите. Заради неукротимия сицилиански темперамент, усет за драматургичното изграждане и сложната плетеница от страсти, нюансирани със завидно умение…Съдържание на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини

Снимки: giuseppedistefano.it
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25