Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

В парка „Гаруда Вишну Кенчана“ акустиката превръща танца кечак в задъхано преживяване

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“...
А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки.

Кое е това приказно място и какво означава името му?
Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали. Огромна! Самата тя изглежда като хълм. Гаруда е и митичният орел от герба на Индонезия. В индийските легенди „пилето“ е представяно като цар на птиците и в същото време ездитно животно на бог Вишну.


Паркът „Гаруда Вишну Кенчана“ се е ширнал на 230 хектара в най-високата част на Южен Бали и поразява с грандиозността си. В центъра му са монументалните скулптури на бог Вишну и гигантската птица Гаруда (283 метра). От високото освен пасторалната панорама на Бали при хубаво време може да се зърне и свещената планина Агунг. Навремето от тези скали са добивали креда и безчинствата на човешкия башибозук са оставили дълбоки рани. Световните звезди веднага са оценили естествения и внушителен декор на мястото и са правили концерти там. Пък и пазар от 240 милиона слушатели не е за изпускане. За сцена се използва огромното открито пространство, оградено с отвесни грамади, които осигуряват отлична акустика.

Танцът баронг изобразява сцена от индуистката поема „Махабхарата“, в която Сухадева постига безсмъртие – история, неособено популярна сред индийците. Баронг е митологично животно, достатъчно могъщо, за да помогне на Сухадева да победи злата вещица Рангда. Традиционната сцена, костюмите и оркестърът от ударни инструменти – металофони и гонгове, които се наричат гамелан, превръщат танца в незабравимо зрелище. На Бали гамеланът е голям перкусионен състав, в който влизат инструменти, чиито имена звучат като екзотични племена: там-там, явански гонг, сленто, угал, кеманак, кенданг, кепяк, гамбанг, сарон, бедуг.


На чуждестранните туристи преди представлението се раздават брошури с пояснения за танца и благодарение на тях иначе „безсмислените” диалози (главно с чупене на стойки и кършене на пръсти) придобиват мощно въздействие.

На сцената в Гаруда парк показват и танца кечак, който разказва история от „Рамаяна”. Тя започва с изгнанието на Рама и завършва с отпразнуването на победата му над Равана. Различното в представлението е липсата на оркестър. Вместо това 50-ина мъже в саронги (дългопола препаска) са наредени в кръг около сцената и припяват „чак, чак, кечак” в различно темпо, което диктува и ритъма на представлението. „Ръководителят движение” на танците, нещо като тамада, от време на време извисява глас, колкото да строи героите за ново действие, припукват факли, а красиви момичета в златисти костюми и грим (достатъчен да се пребоядиса презокеански лайнер) разиграват сцени от епоса. Главно за борба със змейове, зли богове и крадене на принцеси. Най-накрая публика и артисти се омесват в обща хомогенна маса със смайваща пъстрота и се започва едно снимане... на радостта от живота.Снимки: Магдалена Гигова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Андон Тодоров

Той е ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Прехвърля се тук от Благоевградската природо-математическа гимназия. Освен от математика и информатика, Дони, както всички го наричат, се интересува от най-различни неща. Сред тях са скално катерене и музика – обича да свири на барабани. Мечтае за обикновени неща – да стане..

публикувано на 27.09.21 в 16:55

Алманах с полезни учителски разработки на „Знам.бе“

Когато учителите наистина се стремят да бъдат полезни на своите ученици, те намират начина, убеден е Ангел Георгиев, един от създателите и основните двигатели на образователната платформа „Знам.бе“ . В последните години и особено в ситуация на физическа дистанция и учене от разстояние ясно пролича колко важно е да има достъпни и качествени електронни..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата. „Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в..

публикувано на 27.09.21 в 08:05

Само 30% от населението на Доха са катарци

В столицата архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването поредната приумица от метал и стъкло. С наближаването на студения сезон топлолюбивците се замислят за горещи дестинации (ако Ковидът позволява). При постоянната експанзия на катарските авиолинии, които летят от полюс до полюс, все някога ще ви се..

публикувано на 26.09.21 в 08:35
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15