Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Василен Васевски – между платното и перото

Снимка: Ангелина Грозева

Съвместната изложба – „Равновесие – лирично и експресивно“ на Василен Васевски и Александър Телалим в галерия „Мисията“ се откри тази седмица. Срещата между двамата автори е в студентските години в Художествената академия в София, като първата им съвместна експозиция е още през 1996 година в Залите на Съюза на Българските художници. А още тази вечер в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата, можете да се срещнете и с Василен Васевски като писател. Преподавателят по рисуване във Факултета по изобразителни изкуства на Харолд Вашингтон колидж, ще представи романа си „Корени“ пред българска публика в 18.30 часа, водещ на събитието ще бъде писателят Йото Пацов. Със сигурност в обединяващ елемент и на книгата, и на изложбата се превръща образът на жената, Вечната жена, както Вие я нарича и самия Василен Васевски. Държа го в очите си и му се радвам като на рядка скъпоценност – него далечния спомен за корена на моя произход.

„Equilibrium/Равновесие: лирично и експресивно“
Изложбата живопис и рисунки на Василен Васевски и Александър Телалим – „Равновесие – лирично и експресивно“ можете да посетите в столичната галерия „Мисията“ до 20 август. А за измеренията на носталгията и посланията за родовата памет, можете да прочетете между страниците на първия роман на автора Василен Васевки – „Корени“, който ще бъде представен тази вечер от 18.30 в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата.

Василен Васевски (вляво) и Александър Телалим на откриването на изложбата „Equilibrium/Равновесие: лирично и експресивно“
Къде се преплитат посланията на художника и писателя Василен Васевски, чиято последна книга „Корени“ представя интереса наавтора към националната родова история, чуйте в звуковия файл.

Снимки: Ангелина Грозева, Държавен културен институт към МВнР

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14

Маринистът Паруш Парушев с изложба в Пловдив

Известният варненски художник-маринист Паруш Парушев откри в галерия „Артистика“ в Пловдив  с воя авторска изложба-живопис, наречена подходящо за топлите летни дни „Полъх от морето“.  За експозицията той е избрал около 30-ина картини с пейзажи на морска тематика, а специално за публиката в Пловдив представя и две големи платна, обединени от темата..

публикувано на 29.07.21 в 17:05
Статуя на Мара Белчева и Пенчо Славейков, скулптор Велизар Захариев

Влюбеният Пенчо Славейков

Сдружение „Българска история“ отново издаде „Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева“, публикувани през 1929 година от самата нея. Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“, ново издание на сборника „Епически песни“,..

обновено на 29.07.21 в 16:47

„Гласове“ – истории, които не трябва да се случват

Премиерният спектакъл „Гласове. Драма по истински истории“ очаква първата си среща с публиката във Варна тази вечер.  В представлението участват младите актьори от Студио „Театър” в морския град, а постановката е на Стоян Радев Ге. К. и Веселина Михалкова по текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и други...

публикувано на 29.07.21 в 15:17
„Цар Симеон Велики пред Цариград“ – 1927 г., картина от Димитър Гюдженов

Панорамата на 13-вековна България – спомен за художника Димитър Гюдженов

С ретроспективна изложба „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ Градската художествена галерия - Стара Загора  отбелязва 130 години от рождението на живописеца, изградил чрез своите платна вълнуваща образна панорама на историята на 13-вековна България. Картините му оформят визуалната представа на поколения българи за историята и бита на нашия народ...

публикувано на 29.07.21 в 14:15