Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гръцко синьо“ за ценители

Снимка: ciela.com

Търсиш своя рай на земята, в който да се оставиш на безвремието да завладее дните ти, а погледът ти да не вижда нищо друго освен от синьо по-синьо. Търсиш не почивка с класическо плажуване на „едно безкрайно ж.к.“, а душевно преживяване в оазис. Искаш всичко да е въпрос на усещания, да задоволиш сетивата си и да натрупаш впечатления, които дълго да живеят в теб. Искаш да си създадеш вкусен спомен за гледки, за които не ти трябва фотоапарат, а само умението да се вълнуваш. Търсиш и намираш „Гръцко синьо“ – не съвсем пътеводителят на Анита Димитрова, журналист и кинокритик, в който тя вече е открила всичко това и ти го подарява. Под формата на описани с отношение дестинации – традиционни и недотам известни южни, живописни острови, 32 на брой, цветни фотографии и полезни съвети за плаването по море, местната кухня и историческите забележителности.

Както пише в книгата, „перото си върху Гърция са упражнявали безброй автори – от титани като Хенри Милър и братята Даръл, през всички известни брандове пътеводители, до въодушевени аматьори“. Анита Димитрова обаче успява да отведе читателя в една друга Гърция. Нейната, донякъде позната, но и напълно различна. Тя първо е преживяна, а след това и разказана – през легендите и митовете за богове и герои, справки, направени с журналистическа точност, през погледа на критика, който улавя малките, но чаровни несъвършенства, но и през този на човека, който следва стъпките на Омир, Байрон, Казандзакис и Ленард Коен, чува музика и чете между редовете на Гърция поезия като никоя друга.

Авторката пише книгата си във време, в което всяка дестинация беше далечна, а пътуването се случваше само във фантазиите на човек. Факт, който не се усеща в не съвсем пътеводителя ѝ, но и който припомня, че до гръцкото синьо можеш да стигнеш и с книга.

Гърция трябва да се изживее, но в случая може и да се прочете. Дори така човек има възможност да се озове в таверна, в която да хапне прясно уловена риба, докато наблюдава традиционната рибарска лодка, клатушкаща се в дълбокото лазурно море.

Повече за тази Гърция Анита Димитрова разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05