Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Гръцко синьо“ за ценители

Снимка: ciela.com

Търсиш своя рай на земята, в който да се оставиш на безвремието да завладее дните ти, а погледът ти да не вижда нищо друго освен от синьо по-синьо. Търсиш не почивка с класическо плажуване на „едно безкрайно ж.к.“, а душевно преживяване в оазис. Искаш всичко да е въпрос на усещания, да задоволиш сетивата си и да натрупаш впечатления, които дълго да живеят в теб. Искаш да си създадеш вкусен спомен за гледки, за които не ти трябва фотоапарат, а само умението да се вълнуваш. Търсиш и намираш „Гръцко синьо“ – не съвсем пътеводителят на Анита Димитрова, журналист и кинокритик, в който тя вече е открила всичко това и ти го подарява. Под формата на описани с отношение дестинации – традиционни и недотам известни южни, живописни острови, 32 на брой, цветни фотографии и полезни съвети за плаването по море, местната кухня и историческите забележителности.

Както пише в книгата, „перото си върху Гърция са упражнявали безброй автори – от титани като Хенри Милър и братята Даръл, през всички известни брандове пътеводители, до въодушевени аматьори“. Анита Димитрова обаче успява да отведе читателя в една друга Гърция. Нейната, донякъде позната, но и напълно различна. Тя първо е преживяна, а след това и разказана – през легендите и митовете за богове и герои, справки, направени с журналистическа точност, през погледа на критика, който улавя малките, но чаровни несъвършенства, но и през този на човека, който следва стъпките на Омир, Байрон, Казандзакис и Ленард Коен, чува музика и чете между редовете на Гърция поезия като никоя друга.

Авторката пише книгата си във време, в което всяка дестинация беше далечна, а пътуването се случваше само във фантазиите на човек. Факт, който не се усеща в не съвсем пътеводителя ѝ, но и който припомня, че до гръцкото синьо можеш да стигнеш и с книга.

Гърция трябва да се изживее, но в случая може и да се прочете. Дори така човек има възможност да се озове в таверна, в която да хапне прясно уловена риба, докато наблюдава традиционната рибарска лодка, клатушкаща се в дълбокото лазурно море.

Повече за тази Гърция Анита Димитрова разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дух на земен мечтател

Галерия „Райко Алексиев“ представя една емблематична, цялостна изложба на художника Борис Ненов по повод 100 година от неговото рождение. Това е забележителна колекция от живописни творби, предимно пейзажи, серия натюрморти и планински изгледи. Учи живопис при проф. Дечко Узунов и през годините с вродената се артистичност долавя и пресъздава..

публикувано на 20.09.21 в 16:12
Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост „Хисарлъка“, интересни хора. Вековете са оставили своите следи върху много паметници на културата в Кюстендил..

публикувано на 20.09.21 в 15:23

Списание „Нова асоциална поезия“ като пътеводител в тъмното

За да имаш очи за светлината, трябва първо да се научиш да виждаш в тъмното, прошепва брой 34 на списание „Нова асоциална поезия“. В него се говори открито за болките, травмите и тъгата, които пандемията оставя след себе си. Редакторите на списанието са нарамили отговорността за тези думи, написани къде с ирония, къде с директна критика, и..

публикувано на 20.09.21 в 14:15
„Убежище“, юбилейна изложба на проф. Цочо Бояджиев

Разговори за фотографското изкуство

В предаването тази седмица ще може да чуете разговора между двама приятели, изследователи и майстори на фотографията: проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. Те споделят за съвместната им книга „Разговори за фотографското изкуство“, чиято премиера предстои тази седмица, както и юбилейната изложба на Цочо Бояджиев „Убежище“, която се открива в галерия..

публикувано на 20.09.21 в 11:43
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Кой е Петър Богдан - авторът на най-старата история на България

Историята на България от Петър Богдан с оригинално заглавие „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на български: „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“ ), завършена около 1667 г., е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с..

публикувано на 20.09.21 в 11:17