Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спонтанното говорене в съвременния танц или каква е бруталната истина на сцената

Зорница Стоянова
Снимка: личен архив

Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво представлява проекта за „бруталната истина“ или концепцията за спонтанното говорене в танца, как звучи поетиката на тялото и как се овладява властта между публиката и танцьора. Отговорите на всички тези въпроси търсим в „Международния семинар по танцова композиция и импровизация“, заедно с хореографката и танцьорка Зорница Стоянова, която е и организатор на събитието:

„Практиката на бруталната честност дойде от факта, че се замислих, ако аз танцувам и започна да говоря, излизат някакви истини, някакви вътрешни гласове, които не съм си мислила, че ще ги имам, откриваме нови неща за себе си, това до някаква степен е самопсихоанализа чрез танц. Бруталната истина е перформативна импровизационна практика използвайки спонтанен говор в танца. Той изследва идеята за нецензуриране на себе си и разкриване на истините тук и сега. В сегашния ни свят, където „алтернативният факт“ все още е поговорка, а истината за каквото и да е трудно да се намери, тази практика поставя въпроса кое е реално, честно и вярно за индивида. Години наред изкуството на съвременния танц се развива в България и той все повече върви напред, благодарение на талантливите ми колеги.“

Семинарът отправя и две покани към публиката. Ако сте професионален танцьор, можете още днес (23 юли) да се включите в Джем събитието, което ще бъде проведено като част от семинара по танцова композиция, а на 24 юли, публиката ще може да види и отвореното представяне на проектът „Бруталната истина“ в Пространството за съвременен танц и пърформанс „ДНК“, по идея на хореографката Зорница Стоянова.

Повече за събитието, тенденциите и техниките в съвременния танц и пърформанс ще научите в звуковия файл от Зорница Стоянова, многократно награждаваната хореографка, която има повече от 20 години практика в танцова импровизация на международни сцени.

Зорница Стоянова (САЩ /РБ) е награждаван хореограф и импровизатор с по-вече от 20 години практика в танцовата импровизация за сцена. Завършва Bennington College във Вермонт със специалност „Танц и звуков дизайн“. Живее във Филаделфия, Пенсилвания където създава, продуцира и презентира множество спектакли и танцови филми под името „Here Dance“. Основната цел на организацията ѝ е да подпомага развитието на млади хореографи във Филаделфия. Куратор е на „Current: an evening of art and dance“ и „Dance Cinema Projects“, насочени конкретно към обществото на Филаделфия. През 2008 г. участва в професионалната програма за изпълнители „Headlong Performance Institute“. По-късно същата година е поканена да работи с Дебора Хей, където основно изследва техниките за присъствие, позата и жеста. Тя продължава да развива интересите си в сферата на експерименталния танц, абстрактните жестове, импровизацията, контрастните състояния и постигането на по-добра комуникация със зрителя. През 2011 г. в рамките на програмата „Meet the Next Generation“, част от „eXplore Dance Festival“ (Румъния) Зорница Стоянова работи с хореографката Мег Стюарт. Също така учи съвременни индийски танци с Джаячадран Палази и Хема Палани от Център Аттаккалари в Бангалор, Индия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15