Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спонтанното говорене в съвременния танц или каква е бруталната истина на сцената

Зорница Стоянова
Снимка: личен архив

Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво представлява проекта за „бруталната истина“ или концепцията за спонтанното говорене в танца, как звучи поетиката на тялото и как се овладява властта между публиката и танцьора. Отговорите на всички тези въпроси търсим в „Международния семинар по танцова композиция и импровизация“, заедно с хореографката и танцьорка Зорница Стоянова, която е и организатор на събитието:

„Практиката на бруталната честност дойде от факта, че се замислих, ако аз танцувам и започна да говоря, излизат някакви истини, някакви вътрешни гласове, които не съм си мислила, че ще ги имам, откриваме нови неща за себе си, това до някаква степен е самопсихоанализа чрез танц. Бруталната истина е перформативна импровизационна практика използвайки спонтанен говор в танца. Той изследва идеята за нецензуриране на себе си и разкриване на истините тук и сега. В сегашния ни свят, където „алтернативният факт“ все още е поговорка, а истината за каквото и да е трудно да се намери, тази практика поставя въпроса кое е реално, честно и вярно за индивида. Години наред изкуството на съвременния танц се развива в България и той все повече върви напред, благодарение на талантливите ми колеги.“

Семинарът отправя и две покани към публиката. Ако сте професионален танцьор, можете още днес (23 юли) да се включите в Джем събитието, което ще бъде проведено като част от семинара по танцова композиция, а на 24 юли, публиката ще може да види и отвореното представяне на проектът „Бруталната истина“ в Пространството за съвременен танц и пърформанс „ДНК“, по идея на хореографката Зорница Стоянова.

Повече за събитието, тенденциите и техниките в съвременния танц и пърформанс ще научите в звуковия файл от Зорница Стоянова, многократно награждаваната хореографка, която има повече от 20 години практика в танцова импровизация на международни сцени.

Зорница Стоянова (САЩ /РБ) е награждаван хореограф и импровизатор с по-вече от 20 години практика в танцовата импровизация за сцена. Завършва Bennington College във Вермонт със специалност „Танц и звуков дизайн“. Живее във Филаделфия, Пенсилвания където създава, продуцира и презентира множество спектакли и танцови филми под името „Here [begin] Dance“. Основната цел на организацията ѝ е да подпомага развитието на млади хореографи във Филаделфия. Куратор е на „Current: an evening of art and dance“ и „Dance Cinema Projects“, насочени конкретно към обществото на Филаделфия. През 2008 г. участва в професионалната програма за изпълнители „Headlong Performance Institute“. По-късно същата година е поканена да работи с Дебора Хей, където основно изследва техниките за присъствие, позата и жеста. Тя продължава да развива интересите си в сферата на експерименталния танц, абстрактните жестове, импровизацията, контрастните състояния и постигането на по-добра комуникация със зрителя. През 2011 г. в рамките на програмата „Meet the Next Generation“, част от „eXplore Dance Festival“ (Румъния) Зорница Стоянова работи с хореографката Мег Стюарт. Също така учи съвременни индийски танци с Джаячадран Палази и Хема Палани от Център Аттаккалари в Бангалор, Индия.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01