Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 26 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Синята хризантема“, разказ от Светослав Минков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Мартин Младенов. Мартин е изследовател на паметта и времето, но не от гледната точка на научния кабинет. Мартин снима своето време още от ученическите си години (средата на 80-те години на миналия век) та до ден днешен. Фотографиите му запечатват духа на живия живот, той снима свои приятели, съученици, наглед неугледни места от града, градски транспорт, домашен интериор, ученически сбирки, неформални младежки сбирки. Днес продължава да се интересува от „духа“ на времето. Снима концерти на популярни групи, клубове, променения град. Подготвя изложба, която ще се състои в гр. Благоевград през месец септември. По образование е химик. Интересува се живо от политика и има какво да сподели на тема „Зелена сделка“, обръщайки се към професионалните си знания и  с целия риск позицията му да не съвпада с официалната такава и не само, да я поставя на съмнения и да изисква научен и икономически анализ от политиците.
• Въведение в  понеделник
• Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от Залцбургския фестивал, от 18 август 2019 г. С участието на Патриция Копачинская (цигулка) и Полина Лешченко (пиано). В програмата: творби на Джордже Енеску и Морис Равел.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразен уърлд по теми от Близкия Изток и Северна Африка. Изпълнение – Дидие Малербе, Лой Ерлих, „Гранария“, „Баб ел Блус“, мароканката Хинди Захра и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Петя Панева, Ганчо Николов, Васил Василев и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Магьосницата“ от Пиер Грипари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Ходжсън Бърнет– 1 част
Премиера

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Людмила Живкова и оценката на историята в рождения ден на създателката на Асамблея „Знаме на мира“ – коментар и хроники в звук.
• Разликите в поколенията и съвместният им живот в България:
- Пазар на труда, неравенства, фискална политика и колективно договаряне за работещите българи и корелациите в производителността на труда, работните заплати, демографската ситуация и пенсиите – с икономиста и  директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ д-р Любослав Костов.
- За духовната възраст, връзките и развръзките между поколенията у нас, както и за смисъла и възможностите да си млад, и да остаряваш достойно в България – с психолога д-р Пламен Димитров.
• Главен герой: акад. Атанас Атанасов – един от пионерите на растителната биотехнология у нас и новата му книга „Живот и наука през моите очи“ – за промяната на човешкия геном, свързана с качеството и безопасността на храните, както и постигането на здраве и дълголетие.
• Минути на редактора: Полският евреин Людвик Заменхоф публикува книгата си „Международен език“ на 26 юли 1887 г. и мигновено става първият учебник по изучаване на създадения от него език Есперанто. Още за есперантистите в България, за историята на езика, за поезията в него, за бъдещето, и за изучаването му разказва Георги Михалков – писател и преподавател.

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика
„Кабаре“

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Избрано от колекцията на предаването.
Изпълнения на триото „Dirty Loops”, Джейкъб Колиър, Грегъри Портър, Лайла Биали, Даяна Крол, Вероника Суифт, Мария Мендес и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Родени от огъня“ – документален филм за огнените изкуства в България. Разговор с режисьорката Саша Хаджиева.
• „Ало, Космос“. Днес децата на България задават въпроси на астронавти от НАСА. За събитието ще говори доц. Милена Георгиева от института по молекулярна биология към БАН и част от екипа на проекта.
• Режисьорът Красимир Спасов на 80. Приятелите го поздравяват.
• 70 години от създаването на забавно-духов оркестър Димитровград.
• „Биографично“ – изложба на скулптора Емил Попов.
• Актуални събития.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Бяхте ли вече на море? Ако още не сте, или пък не ви е стигнало времето, прекарано покрай морския бряг – заповядайте в музикалния салон на програма „Христо Ботев“. Днешната ни среща е посветена на МОРЕТО и неговите многобройни музикални превъплъщения, видeни през погледа на Вивалди, Дебюси, Римски-Корсаков, Стефан Димитров, Шарл Трене, Умберто Тоци и Раф и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• „Корени“ – вълнуваме ли се от това какви сме и кои сме; осъзнаваме ли собствената си идентичност и откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни; знаем ли и къде се ражда Слънцето? За всичко това разговаряме с проф. д-р Диана Гергова, специалист по тракийска археология и Людмила Филипова – авторка на книгата „Къде се ражда Слънцето“
• Книжки с кауза: разказ за авторката на детски книжки Михаела Сидера-Скот, чиято цел е чрез тях да запознае децата с техните връстници със специални потребности.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Минерални извори и терми в България
Епизод 3: Лечение с минерални води
„По добре е човек да се лекува с вода, вместо с лекарства” – казвали Хипократ, Авицена и дори математикът Питагор. Такива сведения има още в индуски папируси 1500 години преди новата ера. Древните римляни наричали обществените къпални „балниум”; днес казваме „балнеотерапия”.
Ефикасността на природното лечение с минерални води се обяснява със свойствата на водата. Тя добре поема и отдава топлина, и е универсален разтворител. Лечението с минерални води обаче, трябва да става само с лекарско предписание. На това обръща внимание д-р Димитър Димитров, началник-отдел „Държавен здравен контрол” в Министерство на здравеопазването. За лечебните свойства на минералните води в Хисаря, Кюстендил и Вършец разказват директорите на специализираните болници за рехабилитация в тези курорти д-р Светия Тужаров, д-р Живко Неделчев и доц. д-р Антон Савов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
„Всичко за продан. Консумативната култура в България“ – изследване на антрополози от Нов български университет за потребителските практики у нас през последните 30 години. Разговор с доц. Евгения Кръстева-Благоева и проф. Кристиан Банков.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концертен вариант
Звучат изпълнения на Атанас Вълчев, Любомир Петов, Радка Алексова, Дарина Славова, Румяна Филкова и много други.

от 19.30 до 20.00 часа
Концерт Варненско лято

от 20.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от Двора на Археологическия музей във Варна – Концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
С участието на Ансамбъл Ars Nova Lux, от Люксембург в състав: Мария Митева (флейта), Кае Шираки (пиано), Оливие Дартевел (кларинет), Люк Хемер (вибрафон и перкусии), Мирослав Димов (ударни инструменти). В програмата: творби от съвременни композитори, създадени в края на ХХ и през XXI век.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Новият епизод на Градски детектив: Една боза от 6 стотинки. Пили ли сте салеп, яли ли сте зефир, знаете ли що е „ледено“? С кулинарната изследователка и автор Албена Шкодрова чертаем сладка карта на стара София, припомняме си легендарни сладкарници като „Панах“ и „Роза“ и тайната на торта „Гараш“. Плюс няколко рецепти, които да пробвате, ако разгадаете съставките им.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ
Рецитал на Чик Кърия в клуб „Фашинг“, Стокхолм 17 ноември 1999 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47