Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градската галерия в Поморие отваря врати за изложбата „Кристо – изкуство и корени“

3
Снимка: Wolfgang Volz / @ChristoandJC

Спомен за вълшебникът, който опакова светове и научи хората да ходят по вода – Христо Явашев. Творбите на Кристо оживяват в изложбата „Кристо – изкуство и корени“ в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Изразът модерно изкуство е много широкообхватен, но Кристо има лично отношение и лично изразяване, самата му идея е новаторска твърди художникът Милчо Талев днес:
„Всеки един голям автор е тръгнал отнякъде и искаме хората да забележат, че Кристо има здрава академична основа, която постепенно се е развила в такава модерност, авангардност. Ще покажем етюди, портрети от неговите студентски години, живопис, маслени бои, след това стигаме до мащабните му проекти, които са най-разпознаваеми. Но ние искаме да представим цялата палитра от негови творби, за да разгледат хората неговото развитие през годините. Основен повратен момент при него е престоят му в Париж, когато се сблъсква с друг вид западна култура, с друго изразяване, тогава решава да скъса с класиката, това прекъсва академичната нишка, защото той започва да прави арт инсталации, проекти на съвременното изкуство, но той не скъсва изцяло с академичния си период, а го пренася към новото си амплоа, преплита елементите на класическия рисунък в новите му проекти.

Изложбата „Кристо – изкуство и корени“ се открива на 23 юли в 18 часа в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие, като част от културната лятна програма „Море от вино“, която ще приключи официално на 17 септември с международния пленер по живопис и скулптора – „Светът е море“ в град Поморие.
За експозицията, личността на авангардиста Кристо и програмата на фестивала „Море от вино“ в община Поморие, ще научите повече от разговора с Милчо Талев, директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“.


Снимки: Wolfgang Volz, pomorie.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Bodies of Land“, изложба в галерия „Little Bird Place“

Културата на бързи обороти – 5 -12 септември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 12 септември. „Bodies of Land“ се нарича една от новите изложби в галерия „Little Bird Place“. Тя събира творби на канадския художник Закари Логан и може да бъде разгледана до 30..

публикувано на 20.09.21 в 18:35

Дух на земен мечтател

Галерия „Райко Алексиев“ представя една емблематична, цялостна изложба на художника Борис Ненов по повод 100 година от неговото рождение. Това е забележителна колекция от живописни творби, предимно пейзажи, серия натюрморти и планински изгледи. Учи живопис при проф. Дечко Узунов и през годините с вродената се артистичност долавя и пресъздава..

публикувано на 20.09.21 в 16:12
Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост „Хисарлъка“, интересни хора. Вековете са оставили своите следи върху много паметници на културата в Кюстендил..

публикувано на 20.09.21 в 15:23

Списание „Нова асоциална поезия“ като пътеводител в тъмното

За да имаш очи за светлината, трябва първо да се научиш да виждаш в тъмното, прошепва брой 34 на списание „Нова асоциална поезия“. В него се говори открито за болките, травмите и тъгата, които пандемията оставя след себе си. Редакторите на списанието са нарамили отговорността за тези думи, написани къде с ирония, къде с директна критика, и..

публикувано на 20.09.21 в 14:15
„Убежище“, юбилейна изложба на проф. Цочо Бояджиев

Разговори за фотографското изкуство

В предаването тази седмица ще може да чуете разговора между двама приятели, изследователи и майстори на фотографията: проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. Те споделят за съвместната им книга „Разговори за фотографското изкуство“, чиято премиера предстои тази седмица, както и юбилейната изложба на Цочо Бояджиев „Убежище“, която се открива в галерия..

публикувано на 20.09.21 в 11:43