Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

| обновено на 26.07.21 в 09:11

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен.

Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение на миналата заради пандемията.

Сред участниците се открои най-многобройната категория – детската. И тъкмо това е най-голямото достойнство на тези празници, защото покрай тръпката от потъването на плувката и изваждането на уловената риба в детските очи личи не толкова стремеж за улов, а Любов! Любов към реката, към природата, към животните и не на последно място – любов към родното място.

А как няма да обичаш това място, след като веднъж си видял каньона на реката, която почти обгражда селото? Това приказно дефиле, което те кара да ахваш от възторг!

Трябва да свалим шапка пред родителите на хлапетата-риболовци, защото те ги учат на най-важното – че трябва да пазим това богатство, да се грижим за него, да помагаме с каквото и както можем то да оцелее.

Всичко това става ясно от думите на децата и начина, по който говорят. Какъв трепет и обич има в думите на победителя Иван Христомиров Добрев, неговото по-голямо братче Петър и на заелия второ място Никола Нанков Илиев. Те говорят не само за реката и природата около тях. С болка и искрено възмущение говорят и за онези, които хищнически посягат на това богатство – бракониерите. И как по детски се борят с тази напаст. По детски, но се борят!

Тази любов им предават и другите събеседници – кметът на селото Красимир Кръстев, мъдрецът Йото Пацов, "риболовният професор" Сергей Въчовски, както и всички ловци и риболовци от Ъглен и Луковит.

Наслука, млади колеги!

Чуйте предаването от звуковия файл.


Снимки – Йото Пацов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53