Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

Камен Воденичаров
Снимка: БГНЕС

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България.

Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме забързани и объркани, че започваме да пропускаме важните неща, а именно – да бъде ръка за ръка в живота с тези, с които сме избрали да го споделим.

Така се казва и новата му песен, която изпълнява заедно с Невена Цонева. „Ръка за ръка“ говори за преминаването отвъд вечността тогава, когато човек вече не иска да пита защо, нито да знае какво и как, дори и кога.

Изкуството, вярата, любовта, взаимопомощта, честта, борбата с вятърните мелници, а и самите илюзии са светите неща, за които си заслужава битката ни между светлото и тъмното в нас и около нас да продължи. Преди това обаче трябва да изберем по кой път да поемем – по този, по който подхождаме с разбирателство към хората, или по този, по който неспирно воюваме с тях.

И ако в личен план пътят на човек има два възможни изхода, то от политическа гледна точка страната ни и ние като част от нея разполагаме с три – Царство България, Народна Република България и Република България.

„Нека всеки да си избере един от тези паспорти и да отива на референдум, за да се реши веднъж завинаги“, сподели с чувство за хумор в ефира на „Какво се случва“ Камен Воденичаров – режсьор, актьор, продуцент и певец. Макар паспортите на България да са три, той е на мнение, че силите, които властват и у нас, са пет и поддържат най-популярната от всички човешки илюзии – килимчето да е наше и да направим така, че всички други хора навсякъде по света да живеят на него, както ние искаме. Затова и важният въпрос никога не е бил „Кой?“, а „Кои?“.

Още за петте централи, които дърпат килимчето, за стремежа да не избягаме, а да останем тук, за уроците на изкуството, които служат и като уроци в живота и за смисъла в това да бъдем „Ръка за ръка“ – Камен Воденичаров разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев

Черната кутия на българския психеделик

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки. Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

"Нашият живот като на кино" – премиера на "Мим-Арт" в Топлоцентрала

Едва ли има човек, който поне веднъж да не си е мечтал за живот като на кино. Ето един такъв сюжет: Мъж, раздвоен между две жени – ученическата му любов и съпругата му. Накрая силната любов между персонажите, предопределени един за друг още от деца, ги събира. Това е историята, разказана във филм, разигран на живо в едноименната постановка, която трупата..

публикувано на 18.03.24 в 16:00

Когато изкуството шепне

В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и неговите проблеми, а на вътрешно действие и преживяване. Този специфичен поглед се явява..

публикувано на 18.03.24 в 15:58

Как пишем и говорим за архитектура днес?

Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите? Заедно с: д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик и историк, арх. Зекие Емин от Фондация "Ново архитектурно наследство" и Георги Мърхов, отговорен..

публикувано на 18.03.24 в 14:30

Бутиков концерт на "Нова генерация"

Новата вълна приижда... Нова, нова – колко да е нова?! Тя е вечна особено когато става дума за митичната "Нова генерация". Моята генерация. Студената вълна. Завинаги! Над три декади от деня, в който Димитър Воев – най-популярният български член на легендарния "Клуб 27", полетя отвъд смъртта, отправи се спокоен и горд към безкрая. Един..

публикувано на 18.03.24 в 14:04