Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

Камен Воденичаров
Снимка: БГНЕС

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България.

Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме забързани и объркани, че започваме да пропускаме важните неща, а именно – да бъде ръка за ръка в живота с тези, с които сме избрали да го споделим.

Така се казва и новата му песен, която изпълнява заедно с Невена Цонева. „Ръка за ръка“ говори за преминаването отвъд вечността тогава, когато човек вече не иска да пита защо, нито да знае какво и как, дори и кога.

Изкуството, вярата, любовта, взаимопомощта, честта, борбата с вятърните мелници, а и самите илюзии са светите неща, за които си заслужава битката ни между светлото и тъмното в нас и около нас да продължи. Преди това обаче трябва да изберем по кой път да поемем – по този, по който подхождаме с разбирателство към хората, или по този, по който неспирно воюваме с тях.

И ако в личен план пътят на човек има два възможни изхода, то от политическа гледна точка страната ни и ние като част от нея разполагаме с три – Царство България, Народна Република България и Република България.

„Нека всеки да си избере един от тези паспорти и да отива на референдум, за да се реши веднъж завинаги“, сподели с чувство за хумор в ефира на „Какво се случва“ Камен Воденичаров – режсьор, актьор, продуцент и певец. Макар паспортите на България да са три, той е на мнение, че силите, които властват и у нас, са пет и поддържат най-популярната от всички човешки илюзии – килимчето да е наше и да направим така, че всички други хора навсякъде по света да живеят на него, както ние искаме. Затова и важният въпрос никога не е бил „Кой?“, а „Кои?“.

Още за петте централи, които дърпат килимчето, за стремежа да не избягаме, а да останем тук, за уроците на изкуството, които служат и като уроци в живота и за смисъла в това да бъдем „Ръка за ръка“ – Камен Воденичаров разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Шекспир зад храстите"

В новата българска култура няма толкова разноталантлив творец като Светла Георгиева. Тя е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. "Шекспир зад храстите" е заглавието на новия ѝ сборник с разкази.  "Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота..

публикувано на 27.09.21 в 17:10

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова. Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на..

публикувано на 27.09.21 в 16:48

„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи

Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври.  С различни изразни средства авторите преразглеждат моменти и образи от миналото, „за да разтърсят заварените идеи и стопят солидната легитимация на хегемонните..

публикувано на 27.09.21 в 12:26

Искрено за зависимостта

„Разкази – от другата страна на зависимостта“ е битка не със самото пристрастяване, а със страха, който превзема всеки, приближил се до него – човека, попаднал в капана на примамливата сладост, близките му и страничните наблюдатели. Социалната кампания представя различни гледни точки към проблема, написани от бивши зависими и разказани от популярни..

публикувано на 27.09.21 в 15:10

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино. Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4..

публикувано на 27.09.21 в 08:30