Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

Гергина Дворецка
Снимка: личен архив

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка, кавалер на френския орден на Академичните палми.

"С годините си изградих навика през двата почивни дни в края на седмицата да се абстрахирам от тревогите на всекидневието и създадох своя въображаем остров Уикенд. Изписвам го с главна буква, за да го обознача по-ясно в пространството и времето. Писала съм тези разкази и импресии в часовете, когато исках да се откъсна от грижите, свързани с работата ми и с конфликтите в света около нас. А какво остава, когато се отдалечиш от делничния шум? Спомени – забавни или тъжни, истории, които са се случили или пък ти доставя удоволствие да ги измисляш. Отделен въпрос е, че всеки остров, дори въображаем, има своите тайни и не знаеш с какво ще те изненада, когато си се усамотил на него и мислиш, че си в пълна безопасност. Освен това наистина е невъзможно там да не достигне тътенът на размирния ни свят. Каня ви на моя остров Уикенд! Години наред той беше само мой. Сега искам да го споделя с вас.“ – споделя авторката.

Уважаваният литературен критик доц. Георги Цанков, който е редактор на сборника, разказва:

"От куклените спектакли в неделя сутрин, незабравими за воденото от баща си впечатлително момиченце, до любящата съпруга и майка, която приема присърце чуждите радости и тъги – в нейните разкази и новели магически оживяват невидимите с просто око чудеса в живота ни. Тя безпогрешно открива "свободните души" и ни подарява незабравими срещи с тях в "голямото село" на съвременния шарен свят."

При представянето на сборника с разкази „Островът Уикенд“ от Гергина Дворецка, издание на Фондация „Европа и светът“, на 14 юли 2021 г. в Унгарския културен институт в София за книгата говориха Къдринка Къдринова, журналистка и писателка:

"Гергина не е извънземно, тя също като нас живее в този свят, бори се с всякакви проблеми, като всяко живо същество. Обаче успява някак си да се издигне над суматохата, която ни заобикаля и засмуква постоянно, и да ни поднесе едно хубаво бягство на един остров. Не че там срещаме само някакви идилии, напротив – тя поставя сериозни проблеми в много от разказите си, обрисува ситуации, които не са еднозначни, не са лесни за разрешаване в живота, а чисто литературно понякога ни изненадва с неочаквани финали. Настроени от този конфронтиран свят за някаква драматична развръзка, накрая се изненадваме, че развръзката е… светла. Това е най-голямото достойнство, според мен, на Гергина и като автор, и във всичко, с което се занимава, включително и в книгата „Островът Уикенд“."

В звуковия файл авторката чете част от разказа ''Пролуки в пространството и времето'', а журналистката Къдринка Къдринова казва думи за сборника 

Чуйте още от звуковия файл.

Премиера на сборника „Островът Уикенд“ в Унгарския културен институт

и Катя Зографова, литературна изследователка, критичка и писателка:

"Остров Уикенд е магично място в сърцевината на ежедневието. Той се изгражда чрез осъзнатата култура на удоволствието в двата дни свобода на уикенда. С  майсторския полет на духа да се отстраниш от бремето на цивилизацията, от българското ни неумение да се радваме на живота, от социопатията на слогана: „Работа, работа, работа“. И да го замениш с нежните мантри: „Потъвам в спокойствието“, „Вкусвам от удоволствието“… Това е тайният език на Острова с неговите заклинателни формули." 

Сборникът с разкази „Островът Уикенд“ е деветата книга на Гергина Дворецка и първата, която излиза с логото на фондация „Европа и светът“. Неин редактор е литературният критик Георги Цанков. Художественото оформление на корицата е дело на Огнян Илиев. 

Снимки – evropaworld.eu, личен ФБ профил на Гергина Дворецка

Гергина Дворецка гостува в "Артефир" със своя нов сборник с разкази „Островът Уикенд“. Чуйте разговора от звуковия файл.

Чуйте повече в звуковия файл.

Гергина Дворецка е поетеса, авторка на разкази и романи и журналистка. Родена е в София. Завършила е софийската 9-а френска гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Изучавала е полски език в Полския институт в София, както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Дълги години работи в Българското национално радио, където е автор и водещ на младежки, културни, исторически предавания. През 1990 г. създава първото в българския национален ефир предаване за евроинтеграция „Младежта среща Европа“, което впоследствие се нарича „Европейски проекти“ и накрая – „Европа без граници“ и се излъчва близо четвърт век по програма „Христо Ботев“. За радиопредаванията си Гергина Дворецка е отличена с юбилеен медал „1300 г. България“, с награди от Делегацията на Европейската комисия в България, и др. За популяризиране на френската култура през 2006 г. става кавалер на ордена на Академичните палми – третото по значимост държавно отличие на Франция. Създател и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, който на 12 март 2021 г. навърши 6 години. През 2016 г. получава наградата „Златно перо“ на СБЖ.

Поради дългогодишната си работа в БНР Гергина Дворецка е по-известна като журналистка, отколкото като поетеса и писателка, но пише стихове още от ученическите си години. През 70-те и 80-те години тя е едно от най-популярните млади имена в българската поезия. Публикувала е във в. „Средношколско знаме“, сп. „Родна реч“, в. „Пулс“, в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, сп. „Пламък“ и др. Нейни стихове са използвани като текстове за песни на Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, Асен Масларски и други известни певци.

Първата й поетична книга „Понякога е обич“ излиза в сборника „Петима млади поети“ в издателство „Народна младеж“ през 1978 г. Втората й книга със стихове „Човекът, когото си чакал“ е приета и включена в плановете на издателство „Христо Г. Данов“, но по неясни причини „отлежава“ девет години и излиза от печат през 1990 г.

Издала е още: стихосбирките „Шарени думи” (изд. „Литавра“, 1996 г.), „Сняг и нежност” – избрани стихове („Издателско ателие Аб”, 2007 г.), „Балада за птицата Феникс“ (изд. „Триада“, 2014 г.), както и книгите с проза „Славянско танго” (изд. „Книжен тигър“, 2009 г.), „Откриването на Дагоберта“ (Военно издателство, 2012 г.), романа „Искрено ваша“ (изд. „Персей“, 2016 г.).

Откъс от сборника с разкази „Островът Уикенд“ можете да прочетете в рубриката „Творби“ на сайта на фондация "Европа и светът".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36