Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Къщата при последния фенер“, разказ от Светослав Минков – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
Предаването представя зрелия успял човек, с неговите спомени и преживелици, с духа на патриархалното семейство, с любовта към джаза и поезията. „Не можеш да промениш своя ген” – твърди Веселин Борисов, за когото родният Белоградчик е не просто „каменно царство”, а обиталище на просветни и предприемчиви хора, на творци и родолюбци. И още: как се вплита съдбата на Сергей Ростовцев в историята на Източните Родопи, в Кърджали и в Момчилград – разказва Тодор Черкезов.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертна версия
Концертният албум „Live at the Royal Albert Hall“ на кръга от музиканти „Snarky Puppy” – 2 част.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен темпераментно латино, меренге и бачата от Доминиканската република. Сред участниците – Алекс Буено, „Оркеста Соноритмо“, акордеонистът Ел Продихио, Еди Херера и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Полинчев, Тима Недялкова, Славка Сикутова, Йордан Тодоров и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„На село може и без интернет“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Ходжсън Бърнет – 4 част
(Премиера)

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Концерт на Софийската филхармония в Борисовата градина. Интервю с диригента Найден Тодоров
• След поредното увеличение на цените на тока и стоките от първа необходимост – ще олекне ли още повече джоба на българина?
Събеседник: Ваня Григорова – икономически съветник в КТ „Подкрепа“
• Как младежката медия We Matter насърчава учениците да изразяват мнение и да споделят творчеството си?– едно интервю с Елвира Димитрова, основател на онлайн медията We Matter.
• Какво ни чака: Неравенства, свързани с пътуването и свободното придвижване на гражданите.
• Главен герой: генерал Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“
• Минути на редактора: Димана Иванова за пътя между България и Словакия и новата ѝ стихосбирка „Розово слънце“

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика
Вицомания

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани песни от албумите на шведския соул, фънк и ритъм енд блус певец и композитор Андреас Алеман.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Писма от Пенчо Славейков до Мара Белчева“ – разговор с редактора Мартин Чорбаджийски
• Художникът маринист Паруш Парушев за изложбата си в Пловдив „Полъх от морето“
• Борислав Любомиров за дебютния си роман „И бащите имат сърца“
• Един от най-необичайните музеи в Базел „Жан Тингели“, носещ името на световноизвестния с кинетичните си скулптури художник-експериментатор – швейцареца Жан Тингели. Кореспонденция на Биляна Михайлова от Дойче веле
• Премиера на спектакъла „Гласове“ на Студио „Театър“ във Варна, реж. Стоян Радев.
• Международен панаир на занаятите и изкуствата във Варна – разговор с организатора Веселина Савова
• Изложба на номинираните млади художници за наградата БАЗА 2021 - репортаж

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Руското мецосопрано с „глас от кадифе“ Олга Бородина.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Лишаването от сън не ни прави по-трудоспособни, точно обратното е. Невярна е и представата, че „от сън спомен няма“. Оказва се, че сънят има ключово значение в механизма на запомняне. За природата на съня, колко още типа хора има, извън „бухалите“ и „чучулигите“ и за особеностите на детския сън разказват Никола Кереков, доктор по Имунология в Института по микробиология към БАН, и Богомил Пешев, който се интересува от невро-биологичната връзка между съня и паметта.
• Зелени минути: мръсната истина за горенето на въглища – разговор с Данита Заричинова от сдружение „За земята“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Сатирата на Шостакович – „Райок“

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Животът на геймъра или геймингът като начин на живот – разговор с Веселин Ханджиев – създател на видеоигри и един от ветераните в българската гейминг индустрия.
• Моята история: кураторът Стефан Стоянов представя три българки на третото издание на международния фестивал биенале La Donna в Триест, който има за цел да популяризира женското изкуство на световната сцена.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на шопската певица Радка Алексова и гайдаря Петър Янев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Документален запис на концерт състоял се на 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Събитието се проведе с подкрепата на Швейцарското посолство и е част от концертите по повод 100-годишнината на учебното заведение. Разговор с посланичката на Швейцария Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен за организацията на концерта и други интересни факти от престоя и в България. Програмата включва две швейцарски композиции и две български. Пиеса за цугтромбон и пиано от Александър Мастранджело в изпълнение на Емил-Джордж Атанасов и Инес Симеонова, Кладрига от Маргрит Цимерман в изпълнение на Гергана Несторова, Пет импресии за пиано от Марин Големинов в изпълнение на Николай Желязков и Клавирен квартет от Любомир Пипков в изпълнение на Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михаил Стефанов. Освен този концерт, в предаването ще прозвучат и няколко произведения изпълнени през 2019 в концерт част от Музиката на Европа, посветен на Швейцария. Разговаряме с Гергана Несторова, която представя творбите изпълнени тогава – Соната № 1 за пиано от Каролине Нуасие- Бутини, Пасакалия и Фуга в ре минор от Маргьорит Алиот и Па дьо дьо за пиано от Урсула Гут.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За равносметката от доброволческото състезание Купата на героите за учебната 2020/2021 г. – 29 клуба, над 700 доброволци, повече от 300 успешно изпълнени инициативи и историите, които стоят зад тази статистика е разговорът в „Аларма“ с организаторите на състезанието.
• А сега внимавайте: за трибюта на българската група Hammerhead, посветен на 30-годишнината от издаването на „Черният албум“ на „Металика“, който ще се състои на 12 август на „Арена София“

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Гостува Христо Йоцов, който разказва от първо лице своята творческа история, споделя важните събития и случки свързани с Вили Казасян, Антони Дончев и други емблематични български личности от джаза. Припомня пиеси и песни създадени от него през последните 40 години, композирани за Биг Бенда на БНР, Хилда Казасян, Акустична версия.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Станислава Станоева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада • Предаването в няколко издания ще принадлежи на учените, под мото „Нощта на академиците”. Последователно ще гостуват четиримата номинирани, двама от които ще бъдат избрани за академици в секция..

публикувано на 22.09.21 в 15:33

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20