Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Ген. Груди Ангелов: Благото на България трябва да бъде преди всичко

Много е важно в комуникацията да бъдеш строг, справедлив и да не обиждаш личността

| обновено на 29.07.21 в 14:30
Генерал-майор Груди Ангелов
Снимка: БГНЕС

В рубриката Главен герой днес влиза генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол – Италия. В своя професионален опит ген. Ангелов е преминал над десет длъжности – от командир на взвод в един от най-тежките гарнизони до началник и ректор на Военна академия. 

"Аз постъпих във ВНВУ "Васил Левски" (сега ВУ "Васил Левски") през 1983 г. През 1987 г. завърших училището и бях разпределен в един от емблематичните гарнизони в България – Симеоновград в т.нар. "Черен полк". Това бяха едни от най-хубавите ми години от службата... После преминах през друг, не по-малко лек полк – в Харманли. От там в София във Военна академия... и т.н.

Професионалният ми опит ме научи на дисциплина (аз съм бил и командир и началник щаб, и заместник-командир), даде ми представа и опит какво да искаш от своите подчинени и колко време е необходимо за всяко едно действие да бъде предприето. Да вярваш на хората, но не сляпо, и как да изискваш от тях, така че да не ги обидиш. Много е важно в комуникацията да бъдеш строг, справедлив и да не обиждаш личността.

Имах мечта да стана летец, но поради факта, че след като издържах всички изпити в ВВВУ Долна Митрополия през 1983 г., не преминах медицинския тест на барокамерата, трябваше да изчакам 6 месеца... предложиха ми да си прехвърля оценката от изпита във ВНВУ "Васил Левски" Велико Търново, приех. 

Преди мен няма други военни в семейството. Моят син е офицер. Надявам се моят внук и адаш също да поеме по този път. 

Анелия Торошанова и генерал-майор Груди Ангелов

Всеки офицер още от първия ден на службата си е и преподавател, и възпитател. Във Военна академия аз срещнах един друг вид предизвикателство. Дотогава бях винаги от страната на обучаемия. Тук реално се сблъсках с организацията и провеждането на реален учебен процес и да научим нашите обучаеми на това, което трябва да знаят и могат.

Качествата, които трябва да притежава един висш офицер, са: Да притежава морал, чест, достойнство, да може да оценя несгодите, да ги поема, да стои твърдо зад своите подчинени, да може да мисли стратегически, до отстоява своята позиция и на първо място да бъде нашата родина България. 

България е за мен е нещо свято, нещо, на което човек трябва да посвети живота си. Благото на България трябва да бъде преди всичко. България винаги е била силна, когато е била обединена. Мотото на България може би трябва да бъде "единение", а не "съединение". За мен България е над всичко."

Чуйте още подробности от звуковия файл. 

Груди Ангелов е роден на 10 септември 1965 г. в Хасково. През 1983 г. завършва Математическата гимназия в родния си град. От 1983 до 1987 г. учи във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, мотострелкови профил. Военната си служба започва в Симеоновград като командир на мотострелкова взвод (1987 – 1988), рота (1988 – 1991) и началник-щаб на батальон (1991 – 1993) в 49-и мотострелкови полк (МСП), Харманли (началник-щаб на мотострелкови батальон в 22 мотострелкови полк (МСП)-1993-1994). От 1994 до 1996 г. учи във Военната академия в София. В периода 1996 – 2000 е заместник-началник на щаба на 22 МСП – Харманли. От 2000 до 2001 г. е началник на щаба на 49 МСП. Между април и септември 2001 г. е изпълняващ длъжността командир на 49-и мотострелкови полк в Симеоновград. В периода 2001 – 2003 г. служи в Стара Загора като командир на пехотен батальон. През 2003 г. заминава за мисия в Ирак с първия български контингент като заместник-национален представител. От 2003 до 2006 г. е командир на 38-и механизиран батальон. През 2007 г. завършва Сухопътния колеж по отбраната на САЩ. След това е назначен за заместник-командир на 9 Бронетанкова бригада в София. Остава на този пост до 2008 г. Между 2008 и 2010 е началник-щаб на 9 Бригаден щаб.

В периода септември 2010 – септември 2013 служи в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол. Там последователно е началник на екип от съветници към НЩ на Обединеното командване на силите (2010-май 2012), началник на отдел „Управление на бизнес-процесите“ (май 2012 - февруари 2013), началник на отдел „Доктрини и поуки от практиката“ (февруари - септември 2013). През октомври 2013 г. е назначен за началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в командването на Сухопътните войски. От 26 ноември 2015 г. до 25 ноември 2016 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

С указ от 8 ноември 2016 г. е освободен от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада, назначен на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. През 2018 г. защитава докторска дисертация на тема „Концептуален модел на системата Държавност-Сигурност“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Награждаван е с Награден знак за вярна служба под знамената – ІІІ ст., Медал за принос към НАТО „10 години България в НАТО“ и Награден знак за отлична служба І степен.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свещенослужителите наследници на Светите апостоли

На 26 септември Църквата чества успението на любимия Христов ученик св. Йоан Богослов, роден във Витсаида – град, разположен на красивия бряг на Генисаpетското езеро. Св. Йоан Богослов ни остави Евангелието, три свои послания и Откровението или Апокалипсиса. В своите боговдъхновени творби св. Йоан издига преди всичко любовта – тази най-мощна стихия на..

публикувано на 26.09.21 в 09:05
Конференция

Журналистиката, която овластява гражданите

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората. Дейвид МакДоналд ,..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19