Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ген. Груди Ангелов: Благото на България трябва да бъде преди всичко

Много е важно в комуникацията да бъдеш строг, справедлив и да не обиждаш личността

| обновено на 29.07.21 в 14:30
Генерал-майор Груди Ангелов
Снимка: БГНЕС

В рубриката Главен герой днес влиза генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол – Италия. В своя професионален опит ген. Ангелов е преминал над десет длъжности – от командир на взвод в един от най-тежките гарнизони до началник и ректор на Военна академия. 

"Аз постъпих във ВНВУ "Васил Левски" (сега ВУ "Васил Левски") през 1983 г. През 1987 г. завърших училището и бях разпределен в един от емблематичните гарнизони в България – Симеоновград в т.нар. "Черен полк". Това бяха едни от най-хубавите ми години от службата... После преминах през друг, не по-малко лек полк – в Харманли. От там в София във Военна академия... и т.н.

Професионалният ми опит ме научи на дисциплина (аз съм бил и командир и началник щаб, и заместник-командир), даде ми представа и опит какво да искаш от своите подчинени и колко време е необходимо за всяко едно действие да бъде предприето. Да вярваш на хората, но не сляпо, и как да изискваш от тях, така че да не ги обидиш. Много е важно в комуникацията да бъдеш строг, справедлив и да не обиждаш личността.

Имах мечта да стана летец, но поради факта, че след като издържах всички изпити в ВВВУ Долна Митрополия през 1983 г., не преминах медицинския тест на барокамерата, трябваше да изчакам 6 месеца... предложиха ми да си прехвърля оценката от изпита във ВНВУ "Васил Левски" Велико Търново, приех. 

Преди мен няма други военни в семейството. Моят син е офицер. Надявам се моят внук и адаш също да поеме по този път. 

Анелия Торошанова и генерал-майор Груди Ангелов

Всеки офицер още от първия ден на службата си е и преподавател, и възпитател. Във Военна академия аз срещнах един друг вид предизвикателство. Дотогава бях винаги от страната на обучаемия. Тук реално се сблъсках с организацията и провеждането на реален учебен процес и да научим нашите обучаеми на това, което трябва да знаят и могат.

Качествата, които трябва да притежава един висш офицер, са: Да притежава морал, чест, достойнство, да може да оценя несгодите, да ги поема, да стои твърдо зад своите подчинени, да може да мисли стратегически, до отстоява своята позиция и на първо място да бъде нашата родина България. 

България е за мен е нещо свято, нещо, на което човек трябва да посвети живота си. Благото на България трябва да бъде преди всичко. България винаги е била силна, когато е била обединена. Мотото на България може би трябва да бъде "единение", а не "съединение". За мен България е над всичко."

Чуйте още подробности от звуковия файл. 

Груди Ангелов е роден на 10 септември 1965 г. в Хасково. През 1983 г. завършва Математическата гимназия в родния си град. От 1983 до 1987 г. учи във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, мотострелкови профил. Военната си служба започва в Симеоновград като командир на мотострелкова взвод (1987 – 1988), рота (1988 – 1991) и началник-щаб на батальон (1991 – 1993) в 49-и мотострелкови полк (МСП), Харманли (началник-щаб на мотострелкови батальон в 22 мотострелкови полк (МСП)-1993-1994). От 1994 до 1996 г. учи във Военната академия в София. В периода 1996 – 2000 е заместник-началник на щаба на 22 МСП – Харманли. От 2000 до 2001 г. е началник на щаба на 49 МСП. Между април и септември 2001 г. е изпълняващ длъжността командир на 49-и мотострелкови полк в Симеоновград. В периода 2001 – 2003 г. служи в Стара Загора като командир на пехотен батальон. През 2003 г. заминава за мисия в Ирак с първия български контингент като заместник-национален представител. От 2003 до 2006 г. е командир на 38-и механизиран батальон. През 2007 г. завършва Сухопътния колеж по отбраната на САЩ. След това е назначен за заместник-командир на 9 Бронетанкова бригада в София. Остава на този пост до 2008 г. Между 2008 и 2010 е началник-щаб на 9 Бригаден щаб.

В периода септември 2010 – септември 2013 служи в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол. Там последователно е началник на екип от съветници към НЩ на Обединеното командване на силите (2010-май 2012), началник на отдел „Управление на бизнес-процесите“ (май 2012 - февруари 2013), началник на отдел „Доктрини и поуки от практиката“ (февруари - септември 2013). През октомври 2013 г. е назначен за началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в командването на Сухопътните войски. От 26 ноември 2015 г. до 25 ноември 2016 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

С указ от 8 ноември 2016 г. е освободен от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада, назначен на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. През 2018 г. защитава докторска дисертация на тема „Концептуален модел на системата Държавност-Сигурност“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Награждаван е с Награден знак за вярна служба под знамената – ІІІ ст., Медал за принос към НАТО „10 години България в НАТО“ и Награден знак за отлична служба І степен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53