Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 30 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Къщата при последния фенер“, разказ от Светослав Минков – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• Едно дете на визуалната епоха, младият фотограф Ивайло Петров, ще бъде гост в последното издание на „Свободни съчинения“ за сезона. Как се развива собствен стил в концептуалната и портретна фотография? Защо понякога сценариите отстъпват на импровизациите и кога се случва „чудото“ на перфектния кадър?
• В Международния ден на приятелството ще гостуваме на Анелия Кирилова и нейното „Магазинче за надежда“ в Перник. Как можем и ние да станем приятели на хората с увреждания и да дарим арт материали, с които да творят?
• Минути на слушателите: Оптимизмът и надеждата – къде ги откриваме и как да ги запазим живи?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате традиционен фолклор от тихоокеанската част на Колумбия. Изпълнението е на: „Групо Сокавон“, „Групо Гуалахо“, ансамбъл „Тамафри“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божидар Симеонов, Калина Костадинова, Румяна Филкова, Мария Бинева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Шамандурата Шами“ от Марко Ганчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Ходжсън Бърнет – 5 част
(Премиера)

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Световен ден на приятелството
• Какво време ни очаква през първата половина на месец август? – интервю с Марияна Попова, синоптик в НИМХ.
• Стана ли модно да си планинар? – достъпност и планинарство на Витоша – интервю с Йордан Рангелов, член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“
• Ще бъде ли прекратен договора за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“? – интервю с инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД
• Главен герой: проф. Тодор Кантарджиев
• Минути на редактора: Лятото, обществените басейни и случаите на дискриминация – разговор с доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД за пътя на жалбите и сигналите, подадени в комисията  по повод откази за достъп поради цвета на кожата.

от 10.05 до 11.00 часа
Лятна Академия Комика
Дамско парти

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус: Мик Джагър – между блуса и рока.
• Бъди Гай
• Блус дами: Дебора Колман

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Умопомрачения“ от Андре Байон. Разговор с преводачката на книгата Теодора Минева
• „Шедьоври на американския разказ“ – за втория том от поредицата ще разговаряме със съставителя и преводач Станимир Йотов
• „Огледални вселени“ – поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа представя своя сборник с избрани и нови стихове
• „Корени“ – изложба в НГ Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство на 16 съвременни скулптори, посветена на 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев – знаков за модерната българска скулптура художник. Интервю с кураторката Надежда Джакова
• Програмата „Зелено знание“ – втори живот на старите книги. Интервю с ръководителката на проекта Диана Сивинова от Сдружение „Зелена България – ръка за ръка“
• Държавен куклен театър - Габрово отбелязва 50 години. Интервю с директора Алфидин Ахмедов

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
С хитовете на един от най-многостранните и гъвкави музиканти – Андре Превен, пианист, композитор, диригент

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• Какви комуникационни грешки допуснаха политиците в новоизбрания парламент. Коментар на Весислава Танчева, пиар специалист в Института за изследване на населението и човека към БАН
• Подслушването на граждани и журналисти като възможност за управление в едно демократично общество. Анализ на проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“, професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет.
• Платформата за проверка на фактите „Лъжеш ли“ излезе с обобщения за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочни избори (11.07.21). Събеседник: Даниел Янев, един от създателите на „Лъжеш ли“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Клавирни истории: „Иберия” от Исак Албенис

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Гост: певецът, музикант и тв водещ Тодор Върбанов, който ще представи своя кавър версия на песента „И рибар съм, и ловец съм“.
Освен това ще разкаже един куп дунавски риболовни истории, а и стари оригинални рецепти за приготвяне на риба.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документален запис на  концерта на група „SoulBmoll” , реализиран  с артисти от Биг бенда на БНР, дирижирани от тромбониста Велислав Стоянов. Събитието се състоя на 20 февруари 2020 година и бе част от проекта „Биг бенд джаз академия“ на „Музикална къща БНР”.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Записи на детски и младежки хорове, отличени с награди на престижни състезания през сезон 2020/21 година.
Включените певчески състави са: Детският хор на БНР с главен диригент Венеция Караманова, Детският хор „Бодра песен“ при Общински детски комплекс в Шумен с художествен ръководител Деница Узунова, Вокалните ансамбли „Фортисимо“ и „Морски песъчинки“ от Бургас с диригент Милена Добрева, Академичният народен хор от Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев и Академичният смесен камерен хор „Гаудеамус“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ръководен от проф. д-р Весела Гелева.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
На живо от 30-ия Международен джаз фестивал „Варненско лято“ – документални концертни записи от първата фестивална вечер и интервюта на живо с музикантите Пьотр Барон (Полша), Кристиян Кюн (Нидерландия) и Лав Ковач (Сърбия), както и с директора на фестивала Анатолий Вапиров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Представяне на квартет „Филхармоника“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Станислава Станоева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада • Предаването в няколко издания ще принадлежи на учените, под мото „Нощта на академиците”. Последователно ще гостуват четиримата номинирани, двама от които ще бъдат избрани за академици в секция..

публикувано на 22.09.21 в 15:33

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20