Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 31 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Рокендролът в джаза и джазът в рокендрола на 30-ото издание на Джаз фестивала Варненско лято – документално, пряко и репортажно за квартетите на китаристите Кристиян Кун и Александър Логозаров.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рок след полунощ

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Чилингиров, Емил Тенев, Ева Квартет, Славчо Александров

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме в село Бяла река, община Първомай. Съборът на селото е събрал не само близки и роднини, но и майстори на традиционни български занаяти, които на живо демонстрират изработването на изделията си. Танцови и певчески състави от цялата страна представят автентични песни и танци.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Яйцето на света: разказ за викингите.
• Урок по толерантност – вечното противопоставяне на момичета и момчета.
• История на изкуството за деца: крепостта Конуи и уелските триади

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Алтернативата...” – разговор с д-р Иван Енев: семеен лекар и педиатър от Враца, убеден последовател на хомеопатията, автор на книги и статии за лечебните свойства на билките. Акцентите: за всяка болка – билка, не е универсален принцип, вредите от самолечението, съвети за здраво тяло, балансирано хранене и ...вечна младост.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
В най-доброто от „Семейно радио”:
• Семейна рецепта: ще разберем как се прави истинския оризов родопски клин
• Семейни маршрути: Веселина Даковска ще ни разходи до Златоград и ще чуем истинската история на Дельо хайдутин
• Семейни маршрути: Как изглежда Ереван днес и каква е атмосферата в арменската столица, ще ни разкаже Ивана Мурдежева.
• От другата страна: заставаме с психолога Огнян Димов, за да разберем кои са онези граници в отношенията, които сближават.
• Вкусът на истината: познатите и непознати арменски вина.
• Моето семейство: Лидия Петкова и нейният син Павел, който, чрез силата на социалните мрежи, помага кулинарният талант на майка му да събере над 130 хиляди последователи и дори да достигне до Мастър Шеф България.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Избрано от архива на предаването: запис от гостуването на композитора Любомир Денев през месец март 2020 година (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Редакторският труд
Тези, които правят книгите – в какво се състои трудът им, съучастници ли са на успеха, но и на неуспеха на автора? Същността и резултатът на редакторското усилие. Разговор с Емануил Видински и Надежда Радулова.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

Кабаре

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Кънтри музиката като част от джаз стълбицата
Кънтри музиката е музика на британските преселниците, населяващи Сев.Америка в началото на м.в. Тя продължава келтските традиции и народните танцови форми. Характерен белег за кънтри изпълнението е носовото пеене, което е предимно в съпровод на струнни инструменти като цигулка и банджо. В Нешвил по онова време има много радио предавания, посветени на този стил. От кънтри музиката произлизат блу граса. Сред първите известни изпълнители на кънтри музиката освен Джон Карсън, са още „Картър фемили“ и Джими Роджърс.
Кънтри музиката като название придобива популярност чак през 1949 година, когато се появява  в отделна класация в сп. Билборд.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
Вече 14 години конкурсът за наградата „БАЗА“ е събитието, което арт средите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството. Жури с международно участие номинира художниците, те представят произведенията си изложба в Софийската градска художествена галерия, а в деня на откриването й се обявява и носителят на наградата.
Тазгодишният лауреат – Марта Джурина, ще гостува в предаването, а също и Радослав Механджийски, който е член на журито. Ще говорим не само за тяхната работа и за изложбата в СГХГ, а и за други изяви в текущия художествен живот, които са ги впечатлили по един или друг начин.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Три писма от Сараево: Горан Брегович пристига със своя Оркестър за сватби и погребения за концерта Тhe Best Оf Goran Bregovic в афиша на първото издание на ARTE Feastival във Велинград (20-22 август). Повод да си припомним за Дугмеманията, която балканската звезда предизвика със славната си група "Биело Дугме" в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век.
• Я, те били живи! Риюниън по време на пандемия – авангардните прогресив метъли от Унгария Watch My Dying се събират отново в студио.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Тази събота ще припомним на слушателите епизод 412 на „Трамвай по желание“, който среща своята публика с очарователната актриса София Бобчева.
Тя е от Со́фия, казва се Софи́я, носи канадски паспорт, душа на търсач, талантът да намира смешното в сериозното и сериозното в смешното. Тя е българската театрална Pink – едно „врабче“, пораснало до жена на годината. Пъстроцветната Софи́я Бобчева.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Фантазиите на Миро“ от Благомир Алексиев

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Рецитал на Красимира Стоянова – сопран и Людмил Ангелов – пиано. В програмата: песни от Франц Шуберт, Джакомо Пучини, П. И. Чайковски, Сергей Рахманинов.

от 21.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Оперни записи с участието на Красимира Стоянова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20

Събота, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гост: Графити артистът Насимо в откровен разговор за музиката в живота му извън света на рисуването и глобалните проекти. За специфичния му нов стил в уличните графити, наречен FineGraffArt. Стил, който превръща смятаните за вандализъм графити в изкуство изпълнено с..

публикувано на 17.09.21 в 17:11