На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света.
Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.
Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Повече за полезните свойства на този плодов зеленчук разказва в “Нашият ден“ диетологът д-р Силвия Паскалева.
“Тя е от семейство Тиквови, така както са тиквичките, краставиците и това донякъде обуславя и съдържанието, което има.
Динята е изключително полезна, въпреки че често пъти я линчуваме заради високото съдържание на захари, което има, както и високия гликемичен индекс. Но тя пък е много богата на вода, близо 92% от съдържанието. Затова е много полезна в горещините.
Изключително полезна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите. Препоръчваме я на спортистите през лятото като сок или плод преди тренировка. Това помага за по-добрата дейност на мускулите, но и намалява риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.
Хубаво е да се консумира през сезона. Динята е много богата на витамин С и А. Но най-високото съдържание на тези витамини е именно през слънчевите летни месеци.
Динята е доста богата и на фибри, затова много благоприятства храносмилането, но ако има дразнене на стомаха, препоръчвам на пациентите да консумират по-малки количества.
Също така не трябва да се прекалява с количествата поради високите нива на захари, които съдържа. Повече от един резен не е препоръчително."
Какво да пием в жегите
"Диетолозите не препоръчваме високоалкохолните напитки през лятото не само защото съдържат много от т.нар. "празни калории" и рискът от покачване на килограмите нараства, но и от тяхната консумация организмът се дехидратира.
Лятото можем да си позволяваме нискоалкохолни напитки. Коктейлите са един прекрасен избор, защото често пъти са комбинация от различни плодове, но съдържат и доста захар, затова не бих препоръчала повече от един.
Чаша вино, особено бяло, не е никакъв проблем, можем да си позволим и две. Бирата е полезна лятото, но е важно да фиксираме количеството. В никакъв случай да не надвишава над 330 мл.
А всъщност през лятото е изключително важно да се приема голямо количество течности – 70-80% нека бъде за сметка на водата.
В летните месеци съветвам пациентите си да приемат до 40 мл вода на килограм тегло."
Чуйте д-р Силвия Паскалева в звуковия файл.
В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..
Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..
От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...
Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..
Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..
Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години..
Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази..
Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg