Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световен ден на динята

До две чаши бяло вино са полезни в жегите

Снимка: Уикипедия

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света.

Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.

Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Повече за полезните свойства на този плодов зеленчук разказва в “Нашият ден“ диетологът д-р Силвия Паскалева.

“Тя е от семейство Тиквови, така както са тиквичките, краставиците и това донякъде обуславя и съдържанието, което има.

Динята е изключително полезна, въпреки че често пъти я линчуваме заради високото съдържание на захари, което има, както и високия гликемичен индекс. Но тя пък е много богата на вода, близо 92% от съдържанието. Затова е много полезна в горещините.

Изключително полезна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите. Препоръчваме я на спортистите през лятото като сок или плод преди тренировка. Това помага за по-добрата дейност на мускулите, но и намалява риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.

Хубаво е да се консумира през сезона. Динята е много богата на витамин С и А. Но най-високото съдържание на тези витамини е именно през слънчевите летни месеци.

Динята е доста богата и на фибри, затова много благоприятства храносмилането, но ако има дразнене на стомаха, препоръчвам на пациентите да консумират по-малки количества.

Също така не трябва да се прекалява с количествата поради високите нива на захари, които съдържа. Повече от един резен не е препоръчително."


Какво да пием в жегите

"Диетолозите не препоръчваме високоалкохолните напитки през лятото не само защото съдържат много от т.нар. "празни калории" и рискът от покачване на килограмите нараства, но и от тяхната консумация организмът се дехидратира.

Лятото можем да си позволяваме нискоалкохолни напитки. Коктейлите са един прекрасен избор, защото често пъти са комбинация от различни плодове, но съдържат и доста захар, затова не бих препоръчала повече от един.

Чаша вино, особено бяло, не е никакъв проблем, можем да си позволим и две. Бирата е полезна лятото, но е важно да фиксираме количеството. В никакъв случай да не надвишава над 330 мл.

А всъщност през лятото е изключително важно да се приема голямо количество течности – 70-80% нека бъде за сметка на водата.

В летните месеци съветвам пациентите си да приемат до 40 мл вода на килограм тегло."

Чуйте д-р Силвия Паскалева в звуковия файл.

Снимки: pixabay, Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Асен Василев и Кирил Петков

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети , които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни: “Това показва малко..

обновено на 24.09.21 в 11:46

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока? Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани..

обновено на 24.09.21 в 10:23