Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на динята

До две чаши бяло вино са полезни в жегите

Снимка: Уикипедия

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света.

Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.

Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Повече за полезните свойства на този плодов зеленчук разказва в “Нашият ден“ диетологът д-р Силвия Паскалева.

“Тя е от семейство Тиквови, така както са тиквичките, краставиците и това донякъде обуславя и съдържанието, което има.

Динята е изключително полезна, въпреки че често пъти я линчуваме заради високото съдържание на захари, което има, както и високия гликемичен индекс. Но тя пък е много богата на вода, близо 92% от съдържанието. Затова е много полезна в горещините.

Изключително полезна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите. Препоръчваме я на спортистите през лятото като сок или плод преди тренировка. Това помага за по-добрата дейност на мускулите, но и намалява риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.

Хубаво е да се консумира през сезона. Динята е много богата на витамин С и А. Но най-високото съдържание на тези витамини е именно през слънчевите летни месеци.

Динята е доста богата и на фибри, затова много благоприятства храносмилането, но ако има дразнене на стомаха, препоръчвам на пациентите да консумират по-малки количества.

Също така не трябва да се прекалява с количествата поради високите нива на захари, които съдържа. Повече от един резен не е препоръчително."


Какво да пием в жегите

"Диетолозите не препоръчваме високоалкохолните напитки през лятото не само защото съдържат много от т.нар. "празни калории" и рискът от покачване на килограмите нараства, но и от тяхната консумация организмът се дехидратира.

Лятото можем да си позволяваме нискоалкохолни напитки. Коктейлите са един прекрасен избор, защото често пъти са комбинация от различни плодове, но съдържат и доста захар, затова не бих препоръчала повече от един.

Чаша вино, особено бяло, не е никакъв проблем, можем да си позволим и две. Бирата е полезна лятото, но е важно да фиксираме количеството. В никакъв случай да не надвишава над 330 мл.

А всъщност през лятото е изключително важно да се приема голямо количество течности – 70-80% нека бъде за сметка на водата.

В летните месеци съветвам пациентите си да приемат до 40 мл вода на килограм тегло."

Чуйте д-р Силвия Паскалева в звуковия файл.

Снимки: pixabay, Уикипедия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22