Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Метроном“ избра – два концерта от изминалия сезон

Първият е от програмата на Софийската филхармония, а вторият е юбилейният концерт на Людмил Ангелов.

На 17 юни в зала България Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров изпълни симфонията-кантата „Песен за земята“ от Густав Малер със солисти Максимилиан фон Лютгендорф – тенор и Томас Вайнхапел – баритон. Това е първото изпълнение в България на версията на творбата със солисти тенор и баритон, както и първото изпълнение в София на камерната версия на Арнолд Шьонберг.

Световната премиера на „Песен за Земята“ е била на 20 ноември 1911 година – шест месеца след кончината на композитора в „Тонхале“ Мюнхен под диригентството на Бруно Валтер и с участието на Сара Кайер – алт и Уилям Милър – тенор. Няколко години преди това през 1908 г. Малер пише на диригента: „Беше ми подарено прекрасно време и вярвам, че това е най-личното нещо от всичко, което съм създал“.

До създаването се стига, след като през 1907 г. в превод на Ханс Бетге излиза сборник със стихове на средновековни китайски поети, наречен „Китайската флейта“. Малер избира творби на прочути автори от епохата Танг от VIII век – Ли Бо, Чжан Цзи, Мън Хао-Жан и Ван Вей.

През 2003 година Георги Димитров представя на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе Симфонията на Малер, но във варианта алт – тенор. Сега той сбъдва своята идея да представи пред българската публика и версията с баритон и тенор.

Частите на Симфонията в песни, както нарича Малер творбата, са „Трапезна песен за горестите на Земята“, „Самотният през есента“, „За младостта“, „За красотата“, „Пияният през пролетта“ и „Сбогуване“. Стиховете преди всяка част представя Йоана Буковска.

Двамата солисти Томас Вайнхапел и Максимилиан фон Лютгендорф са учили в „Университета за музика и сценични изкуства“ във Виена и гостуваха в София през 2018 г. за грандиозното изпълнение на 8 симфония на Густав Малер в НДК под диригентството на Емил Табаков.

На 27 юни 2021 г. се състоя последният концерт от серията „3х20“, посветена на 60-годишнината на Людмил Ангелов. По молба на изпълнителя цялата програма премина без никакви аплодисменти. А за тази своя среща с почитателите си Людмил беше избрал творби от полски пианисти-композитори – Фредерик Шопен – балади, последвани от интересен паралел – два етюда на Шопен и веднага след всеки транскрипцията на Леополд Годовски на същия етюд, но за лява ръка. Следваха две мазурки от Александър Михаловски, Ноктюрно от Игнац Падеревски, „Искри“ от Мориц Мошковски и Голям полонез от Юлиуш Зарембски.

Разбира се, по радиото е невъзможно да не се съобщава какво звучи, затова ще се наложи да прекъсваме изпълненията, за да знае слушателят кой и какво свири.

Цикълът, посветен на юбилея на пианиста, започна на 27 април с концерт, наречен „Людмил Ангелов и приятели". Последва събитието от 6 юни, когато под диригентството на Найден Тодоров солист на концерта, посветен на Джордж Гершуин, беше Людмил Ангелов, който изпълни „Рапсодия в синьо“ и направи минирецитал с творби на прочутия американец. Разбира се, още много други концертни изяви имаше великолепният Людмил Ангелов през цялата година – концерти на различни фестивали в Пловдив и Варна, майсторски клас, а тепърва предстоят още срещи и през новия сезон.

четвъртък от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15

XVII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2021 г.

В музикално-информационното предаване „Метроном” ви връща в концертните му версии към ярки събития в музикалния ни живот. На 16 септември от 19.30 часа представя най-мащабния форум за православна музика у нас – Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие, който след една година прекъсване, се проведе..

публикувано на 16.09.21 в 08:15