Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метроном“ избра – два концерта от изминалия сезон

Първият е от програмата на Софийската филхармония, а вторият е юбилейният концерт на Людмил Ангелов.

На 17 юни в зала България Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров изпълни симфонията-кантата „Песен за земята“ от Густав Малер със солисти Максимилиан фон Лютгендорф – тенор и Томас Вайнхапел – баритон. Това е първото изпълнение в България на версията на творбата със солисти тенор и баритон, както и първото изпълнение в София на камерната версия на Арнолд Шьонберг.

Световната премиера на „Песен за Земята“ е била на 20 ноември 1911 година – шест месеца след кончината на композитора в „Тонхале“ Мюнхен под диригентството на Бруно Валтер и с участието на Сара Кайер – алт и Уилям Милър – тенор. Няколко години преди това през 1908 г. Малер пише на диригента: „Беше ми подарено прекрасно време и вярвам, че това е най-личното нещо от всичко, което съм създал“.

До създаването се стига, след като през 1907 г. в превод на Ханс Бетге излиза сборник със стихове на средновековни китайски поети, наречен „Китайската флейта“. Малер избира творби на прочути автори от епохата Танг от VIII век – Ли Бо, Чжан Цзи, Мън Хао-Жан и Ван Вей.

През 2003 година Георги Димитров представя на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе Симфонията на Малер, но във варианта алт – тенор. Сега той сбъдва своята идея да представи пред българската публика и версията с баритон и тенор.

Частите на Симфонията в песни, както нарича Малер творбата, са „Трапезна песен за горестите на Земята“, „Самотният през есента“, „За младостта“, „За красотата“, „Пияният през пролетта“ и „Сбогуване“. Стиховете преди всяка част представя Йоана Буковска.

Двамата солисти Томас Вайнхапел и Максимилиан фон Лютгендорф са учили в „Университета за музика и сценични изкуства“ във Виена и гостуваха в София през 2018 г. за грандиозното изпълнение на 8 симфония на Густав Малер в НДК под диригентството на Емил Табаков.

На 27 юни 2021 г. се състоя последният концерт от серията „3х20“, посветена на 60-годишнината на Людмил Ангелов. По молба на изпълнителя цялата програма премина без никакви аплодисменти. А за тази своя среща с почитателите си Людмил беше избрал творби от полски пианисти-композитори – Фредерик Шопен – балади, последвани от интересен паралел – два етюда на Шопен и веднага след всеки транскрипцията на Леополд Годовски на същия етюд, но за лява ръка. Следваха две мазурки от Александър Михаловски, Ноктюрно от Игнац Падеревски, „Искри“ от Мориц Мошковски и Голям полонез от Юлиуш Зарембски.

Разбира се, по радиото е невъзможно да не се съобщава какво звучи, затова ще се наложи да прекъсваме изпълненията, за да знае слушателят кой и какво свири.

Цикълът, посветен на юбилея на пианиста, започна на 27 април с концерт, наречен „Людмил Ангелов и приятели". Последва събитието от 6 юни, когато под диригентството на Найден Тодоров солист на концерта, посветен на Джордж Гершуин, беше Людмил Ангелов, който изпълни „Рапсодия в синьо“ и направи минирецитал с творби на прочутия американец. Разбира се, още много други концертни изяви имаше великолепният Людмил Ангелов през цялата година – концерти на различни фестивали в Пловдив и Варна, майсторски клас, а тепърва предстоят още срещи и през новия сезон.

четвъртък от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35