Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов роман на Сол Белоу на български

Сол Белоу
Снимка: Уикипедия

За романа си „Херцог“ Нобеловият лауреат Сол Белоу получава Националната награда за литература на Щатите. Впрочем той е носител три пъти на тази награда, на „Пулицър“, както и на редица други престижни отличия. Това е най-продавания му роман. 

Житейската история на главния герой Моузес Херцог, доктор по философия, е изпълнена като че ли с повече провали, отколкото с успехи, макар той да е уважаван учен и преподавател. Личните му провали с жените засилват чувството му за разпад. Сол Белоу сякаш говори за себе си и при по-внимателен прочит може да се направят паралели със собствения му живот, но книгата постига много повече от разказа за Херцог.

Постепенно авторът изгражда картината на обществото и социалните отношения, като не се церемони да покаже неприятните страни. Ерудицията му и шеметното му чувство за хумор правят романа истинско читателско интелектуално удоволствие. 

Повече за книгата може да научите от Гергана Димитрова.

Снимки – Уикипедия, изд. Лист

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дух на земен мечтател

Галерия „Райко Алексиев“ представя една емблематична, цялостна изложба на художника Борис Ненов по повод 100 година от неговото рождение. Това е забележителна колекция от живописни творби, предимно пейзажи, серия натюрморти и планински изгледи. Учи живопис при проф. Дечко Узунов и през годините с вродената се артистичност долавя и пресъздава..

публикувано на 20.09.21 в 16:12
Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост „Хисарлъка“, интересни хора. Вековете са оставили своите следи върху много паметници на културата в Кюстендил..

публикувано на 20.09.21 в 15:23

Списание „Нова асоциална поезия“ като пътеводител в тъмното

За да имаш очи за светлината, трябва първо да се научиш да виждаш в тъмното, прошепва брой 34 на списание „Нова асоциална поезия“. В него се говори открито за болките, травмите и тъгата, които пандемията оставя след себе си. Редакторите на списанието са нарамили отговорността за тези думи, написани къде с ирония, къде с директна критика, и..

публикувано на 20.09.21 в 14:15
„Убежище“, юбилейна изложба на проф. Цочо Бояджиев

Разговори за фотографското изкуство

В предаването тази седмица ще може да чуете разговора между двама приятели, изследователи и майстори на фотографията: проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. Те споделят за съвместната им книга „Разговори за фотографското изкуство“, чиято премиера предстои тази седмица, както и юбилейната изложба на Цочо Бояджиев „Убежище“, която се открива в галерия..

публикувано на 20.09.21 в 11:43
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Кой е Петър Богдан - авторът на най-старата история на България

Историята на България от Петър Богдан с оригинално заглавие „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на български: „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“ ), завършена около 1667 г., е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с..

публикувано на 20.09.21 в 11:17