Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов роман на Сол Белоу на български

Сол Белоу
Снимка: Уикипедия

За романа си „Херцог“ Нобеловият лауреат Сол Белоу получава Националната награда за литература на Щатите. Впрочем той е носител три пъти на тази награда, на „Пулицър“, както и на редица други престижни отличия. Това е най-продавания му роман. 

Житейската история на главния герой Моузес Херцог, доктор по философия, е изпълнена като че ли с повече провали, отколкото с успехи, макар той да е уважаван учен и преподавател. Личните му провали с жените засилват чувството му за разпад. Сол Белоу сякаш говори за себе си и при по-внимателен прочит може да се направят паралели със собствения му живот, но книгата постига много повече от разказа за Херцог.

Постепенно авторът изгражда картината на обществото и социалните отношения, като не се церемони да покаже неприятните страни. Ерудицията му и шеметното му чувство за хумор правят романа истинско читателско интелектуално удоволствие. 

Повече за книгата може да научите от Гергана Димитрова.

Снимки – Уикипедия, изд. Лист

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това пътуване е и с поклонническа цел, особено за самите испанци, католици, които преминават по пътя, в..

публикувано на 30.09.23 в 19:15

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26