Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов роман на Сол Белоу на български

Сол Белоу
Снимка: Уикипедия

За романа си „Херцог“ Нобеловият лауреат Сол Белоу получава Националната награда за литература на Щатите. Впрочем той е носител три пъти на тази награда, на „Пулицър“, както и на редица други престижни отличия. Това е най-продавания му роман. 

Житейската история на главния герой Моузес Херцог, доктор по философия, е изпълнена като че ли с повече провали, отколкото с успехи, макар той да е уважаван учен и преподавател. Личните му провали с жените засилват чувството му за разпад. Сол Белоу сякаш говори за себе си и при по-внимателен прочит може да се направят паралели със собствения му живот, но книгата постига много повече от разказа за Херцог.

Постепенно авторът изгражда картината на обществото и социалните отношения, като не се церемони да покаже неприятните страни. Ерудицията му и шеметното му чувство за хумор правят романа истинско читателско интелектуално удоволствие. 

Повече за книгата може да научите от Гергана Димитрова.

Снимки – Уикипедия, изд. Лист

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гениалното дете на неоекспресионизма Жан-Мишел Баския в "Албертина"

Жан Мишел Баския е роден 1960 г. в Ню Йорк. Баща му е от Хаити, а майка му е от пороторикански произход. Той се научава да чете и пише на 4 годишна възраст и е владеел освен английски, още френски и креолски. 1968 година майката получава психическо растройство, родителите се развеждат и Баския остава заедно със сестра си при бащата. На 17 години..

публикувано на 01.10.22 в 09:15

Театър Плюс – нова платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов"

Във фокуса на поредицата "Моментна снимка" е новата платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов", наречена "Театър+ Театър. Текст. Контекст". В екипа са режисьорите Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров и драматургът Майя Праматарова. "Театър Плюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

"Златният делфин" отново вдига завеса след петгодишна пауза

Традиционният Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се състои във Варна от 1 до 7 октомври. Това е най-старият фестивал за куклено изкуство в България. Създаден през 1972 година, той се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица и тази година е неговото 18-о издание. Така фестивалът възстановява дейността..

публикувано на 30.09.22 в 16:45
Изложбата „Огледала“

Кога фотографията от хоби се превръща в начин на живот

Eмануил Трейман е израснал в семейство, занимаващо се с фотография . Той е основата на най-големите събития и инициативи, свързани с фотографията в България. През 2011 г. поема организацията на Фотоваканция и оттам тръгва да се специализира в организирането на фотографски събития. През 2017 г. се отдава на  каузата да се изгради голяма, солидарна..

публикувано на 30.09.22 в 15:20

WESEUM – Музей на емпатията и споделения опит

Какво да правим, ако не сме представени в музея? Къде да изложим  наследството си, да споделим опита на общността си, да бъдем видени? Имаме ли нужда от музеи на различните общности и как изглежда животът ни като експонат?  WESEUM на Fine Acts (fineacts.co) е серия от временни музейни експозиции, курирани от различни непредставени общности. Целта е..

публикувано на 30.09.22 в 15:05