Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привлекателната арогантност, без която можем

Снимка: pixabay

Монолози от джипката, ФБ откровения и тезиси, натрапени интервюта от диванчето в хола или кухнята, или защо така приехме да ни „говорят“ политиците? Как така избирателят, който беше обиден или досаден от неприемливото поведение на един лидер, реши да го замени с нещо подобно? Кое е вярното – ИТН имат изградена концепция или работят на принципа „проба-грешка“. С дилетанти ли си имаме работа? Каква е разликата между риалити форматната комуникация, ако изобщо има такъв термин, и политическата комуникация? Ще си вземем ли урок от тази все по-неразбираема политическа обстановка?

Разговор в студиото на „Мрежата“ с главния редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим и комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Арогантността е нещо привлекателно или…

Михаил Вешим: „Публика не си дава сметка, че този политически инфантилизъм ни води в задънена улица. Какъв е смисълът да сменим една мутра с друга мутра? Като казахме: „ Мутри, вън!“ се получи „Мутри – вътре“. Аз се чудя как е възможно това. Беше ни писнало от джипката, сега почва да ни писва от диванчето, от което ни спускат някакви заповеди. Видяхме един страхотно кисел като оцет човек, на който му е крив светът, да се обръща с груби думи към хората, с които всъщност търси сътрудничество. Това ли е диалогът?"

Любомир Аламанов: „Според мен хората все още пробват. Те избраха Бойко Борисов заради насадената идея, че двуполюсният модел е погрешен, те даже избраха преди това Симеон Сакскуборготски с идеята, че той ще разбие партиите по принцип, т.е. че ще има нещо като нов цар, после се появи нещо като нов господар, сега има нещо като нов шут или нещо подобно. /…/ Укорът е към всички нас, които виждаме за какво става въпрос и не полагаме достатъчно усилия да разказваме и да описваме, и всеки ден да казваме що е това демокрация и как се правят избори, че изборът не е веднъж на четири години и че изборът е всеки ден и че даже ако някой политик не е свършил това, което ти е обещал, трябва веднага да му поискаш сметка. 

Даже в момента феновете на ГЕРБ трябва да видят как всички депутати от ГЕРБ скачат срещу нещо, което те са правили абсолютно същото 12 години и да ги попитат: „Защо вие сега казвате, че това не е хубаво, а вие го правихте?“ По същия начин избирателите на Слави Трифонов трябва да скачат и да казват: „Ама нали вие казвахте преди две години, че не е хубаво да се дава държавна субсидия като дарение и защо днес го правите?“ и т.н. Отговорност и личен избор се прави всеки ден и според мен хората бавно го научават това нещо и наказват политиците, които не се съобразяват."

Михаил Вешим: „Аз съм критик на това шоу, изобщо на Ку-Ку явлението с появата му. Естетически аз не понасям този тип хумор и съм напълно по-последователен във всичките се текстове, които съм писал през тези години. Аз не понасям цинизма, вулгарността, които се лееха от това шоу и на което СЕМ не реагираше адекватно. Сега същите тези хора влизат в политиката със същата тази естетика, което не мога да приема по никакъв начин.“

Целия разговор можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15