Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Привлекателната арогантност, без която можем

Снимка: pixabay

Монолози от джипката, ФБ откровения и тезиси, натрапени интервюта от диванчето в хола или кухнята, или защо така приехме да ни „говорят“ политиците? Как така избирателят, който беше обиден или досаден от неприемливото поведение на един лидер, реши да го замени с нещо подобно? Кое е вярното – ИТН имат изградена концепция или работят на принципа „проба-грешка“. С дилетанти ли си имаме работа? Каква е разликата между риалити форматната комуникация, ако изобщо има такъв термин, и политическата комуникация? Ще си вземем ли урок от тази все по-неразбираема политическа обстановка?

Разговор в студиото на „Мрежата“ с главния редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим и комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Арогантността е нещо привлекателно или…

Михаил Вешим: „Публика не си дава сметка, че този политически инфантилизъм ни води в задънена улица. Какъв е смисълът да сменим една мутра с друга мутра? Като казахме: „ Мутри, вън!“ се получи „Мутри – вътре“. Аз се чудя как е възможно това. Беше ни писнало от джипката, сега почва да ни писва от диванчето, от което ни спускат някакви заповеди. Видяхме един страхотно кисел като оцет човек, на който му е крив светът, да се обръща с груби думи към хората, с които всъщност търси сътрудничество. Това ли е диалогът?"

Любомир Аламанов: „Според мен хората все още пробват. Те избраха Бойко Борисов заради насадената идея, че двуполюсният модел е погрешен, те даже избраха преди това Симеон Сакскуборготски с идеята, че той ще разбие партиите по принцип, т.е. че ще има нещо като нов цар, после се появи нещо като нов господар, сега има нещо като нов шут или нещо подобно. /…/ Укорът е към всички нас, които виждаме за какво става въпрос и не полагаме достатъчно усилия да разказваме и да описваме, и всеки ден да казваме що е това демокрация и как се правят избори, че изборът не е веднъж на четири години и че изборът е всеки ден и че даже ако някой политик не е свършил това, което ти е обещал, трябва веднага да му поискаш сметка. 

Даже в момента феновете на ГЕРБ трябва да видят как всички депутати от ГЕРБ скачат срещу нещо, което те са правили абсолютно същото 12 години и да ги попитат: „Защо вие сега казвате, че това не е хубаво, а вие го правихте?“ По същия начин избирателите на Слави Трифонов трябва да скачат и да казват: „Ама нали вие казвахте преди две години, че не е хубаво да се дава държавна субсидия като дарение и защо днес го правите?“ и т.н. Отговорност и личен избор се прави всеки ден и според мен хората бавно го научават това нещо и наказват политиците, които не се съобразяват."

Михаил Вешим: „Аз съм критик на това шоу, изобщо на Ку-Ку явлението с появата му. Естетически аз не понасям този тип хумор и съм напълно по-последователен във всичките се текстове, които съм писал през тези години. Аз не понасям цинизма, вулгарността, които се лееха от това шоу и на което СЕМ не реагираше адекватно. Сега същите тези хора влизат в политиката със същата тази естетика, което не мога да приема по никакъв начин.“

Целия разговор можете да чуете в прикачения файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44