Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Добромир Банев: Пиша, откакто се помня

| обновено на 09.08.21 в 14:42
Добромир Банев
Снимка: Иван Русланов

Добромир Банев е юрист, поет и публицист. Той е автор на множество стихосбирки, работил е съвместно с поетесата Маргарита Петкова. Той е юрист по професия.

Добромир Банев е главен герой в “Нашият ден“

“Няма никаква изненада, че един юрист се занимава с писане. Редица големи имена от чуждата и българската литература са юристи. Това има своето обяснение, защото юристът има отношение към езика.

Пиша от детските си години. Баща ми ми беше подарил една пишеща машина и тя сякаш ми даде още по-голям заряд. Упражнението върху клавишите ме караше да пиша повече. Записах се на един литературен кръжок."

Книгоиздаването

“Книгоиздаването в чужбина е доста по-сложен процес. В България кой ли не пише. Стана много модерно хората да си плащат, за да бъдат издавани, което е една изключително порочна практика.

Ти си плащаш да издадеш книга, за да я подаряваш на приятели, и с това приключва нейното разпространение. Има хора, които са издали по 10 книги. Това е т.нар. "самиздат", от който съм доста далеч."

Чуйте Добромир Банев в звуковия файл.

Роден е през 1969 г. в град Ловеч. Средно образование завършва в СОУ „Свети Климент Охридски“ (Ловеч). Дипломира се като юрист в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1993).

Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии.

Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов.

През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“.

През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия.

В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова.

Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-емблематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35