Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Куба не е държава, а несравним дух

Бизнесдамата Катя Ковачева разкрива същността на кубинския начин на мислене

4
Снимка: Посолство на Куба в България

Казват, че Куба е магия, омая, ритъм, сърце, поезия, усмивка, приятелство, нега… Мнозина са ходили до Острова на свободата. Но само да минеш набързо през Старата и Новата Хавана, да топнеш крак в тюркоазените води на Варадеро и да оплакнеш поглед в колониалната пъстрота на град Тринидад е като да пиеш дайкири в любимия бар на Хемингуей – Ла Флоридита, без да докосваш с устни чашата. В Куба трябва да си живял, за да разказваш за местната душевност с такъв аргументиран възторг като бизнес дамата Катя Ковачева, чието детство е минало там.

Катя Ковачева
От баща си проф. Стоян Цоков тя е научила най-важния житейски урок – да бъде свободен дух, да е убедена, че няма непостижими неща и да умее да превръща в реалност и немислимото. А фактът, че благодарение на него е прекарала цялото си детство и юношество в Куба, добавя още безценни щрихи към казаното от нея за островната държава. Затова възторгът ѝ се лее като водопад, в който проблясват камъчетата на реализма за трудния живот на кубинците. От думите на Катя Ковачева се разбира, че те са несъкрушим народ, съхранил своето достойнство, одухотвореност и мъдрост в съчетание с лежерна нега и слънчева усмивка. За много хора Куба е екзотика, карибски чар и жизнерадостна фиеста. За бизнес дамата, гостенката в „Покана за пътуване“, Островът на свободата е втора родина и училище по отношение към живота, което тя пази в сърцето си.


Това е Куба – един рубин, пет ивици небе и една звезда – се казва в един стих, посветен на Острова на свободата. А Катя Ковачева добавя – Куба е несравнима по дух!

Снимки: личен архив на Катя Ковачева и Посолство на Куба в България


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Наемничеството се е практикувало широко още в Древен Египет.

Воюват най-често наемници

Прието е да се смята, че наемникът е човек без чест, воюващ за пари, а не от патриотизъм. Ала през цялата и българска, и човешка история огромен процент от воюващите са именно професионални воини, наети срещу сериозен "хонорар" или срещу процент от бъдещата плячка именно за война. Тези хора понякога са от едно племе, пък воюват на страната на две..

публикувано на 18.08.22 в 09:25

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47