Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От сезон към сезон – поетичен проект на български и американски автори

„От сезон към сезон“/From season to season е поетичен проект на трима автори от България и САЩ. Това са Павлина Михайлова – автор на стиховете на български, и американският поет от щата Пенсилвания – Майкъл Бурго, който превежда стиховете и в процеса на работа се вдъхновява и създава своя интерпретация към всяко едно стихотворение, като става съавтор на книгата. Към творческата идея се присъединява и художникът Калин Николов с илюстрация към всеки стих, предаващ усещането на авторката за преходността на сезоните и настроението, което те носят.

Павлина Михайлова, Невена Праматарова и Аделина Христова (от ляво надясно)

„Особеното на тези стихотворения е, че сякаш са писани по време на локдауна, а всъщност са писани в продължение на 20 години. Това са 12 стихотворения, посветени на 12-те месеца в годината“, споделя Павлина Михайлова. Тя е автор на още две книги с пътеписи, посветени на грижата за природата и в момента е председател на сдружение „Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма”.

Издател на стихосбирката „От сезон към сезон“/From season to season е българката Аделина Христова, доктор на науките, преподавател в Pennsylvania State University. Като лингвист, тя е имала свой курс по „Мобилно образование“ като продължение на дистанционното образование и е обучавала онлайн студенти в държавния университет на Пенсилвания много преди пандемията. Тя е създател и управител на младото бутиково издателство „АзБукиВери“ в САЩ, което има над десет издадени книги. Всички те излизат в три формата – печат, електронен и аудиоформат.

„Целта на нашето издателство е всяка книга да достигне до максимално много хора. Първите автори, които се обърнаха към нас, са българи, които искаха техните книги да бъдат преведени на английски. Работим с нови автори, скрити таланти, които търсят издател. Към нас се обръщат автори от Русия, САЩ и други страни“, казва издателката Аделина Христова, която се занимава и с преводи от английски и руски език.

Проектът ще бъде продължен с издаването на календар, в който ще има празна страница за всеки, който се вдъхнови и напише свое стихотворение. Творбите ще се събират на пощата на издателството (azbukiveri@gmail.com) и независимо от езика, ще бъдат публикувани във втора книга. Ето страницата на издателството

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимките са от книгата и са предоставени от Аделина Христова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23