Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Камен Чанев

Снимка: @State Opera - Stara Zagora

Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба разтърси оперния свят у нас. В тази ужасяваща с абсурдността си година това беше невероятно тежък удар.

Винаги съм се радвала на успехите на този наш певец. Още от първия спектакъл, в който го гледах, той направи незабравимо впечатление със слънчевия си тембър, с увереността и артистичността си на сцената. Последваха още много спектакли и концерти, срещи преди спектаклите и след тях. Така постепенно опознах не само твореца, но и човека – мил и добър приятел, открит, създаващ усещане за сигурност. И сега виждам кротката му усмивка, топлината в очите и спокойствието. Увереност и спокойствие – вероятно това са двете най-изявени качества на Камен. Точно с тях той печелеше и публиката – колко много спектакли съм преживяла с него – той винаги знаеше какво прави, как да го направи и го правеше много хубаво. На сцената в операта, на концертния подиум или на откритите летни театри Камен Чанев щедро раздаваше огромния си талант. Граф Алмавива, Марио Каварадоси, Пинкертон, дон Карлос, Радамес, Херцога, Канио, Калаф той претвори в десетки спектакли с различни партньори, оперни състави и диригенти.



Тази вечер (28 август, от 20 часа) ще чуете част от записите на някои от неговите коронни роли, записи осъществени през различни години от неговата кариера. Ще има и студийни записи под диригентството на Лучано Ди Мартино, Ивайло Кринчев и Борис Спасов, както и фрагменти от:
• „Севилският бръснар“ на Росини спектакъл на Софийската опера от 1996 г. с диригент Емил Табаков и с Камен Чанев (граф Алмавива), Петър Петров (д-р Бартоло), Ирена Петкова (Розина), Николай Добрев (Фигаро).
• „Тоска“ на Пучини спектакъл в Стара Загора от 2014 г. с диригент Диан Чобанов с участието на Таня Иванова (Тоска), Камен Чанев (Каварадоси), Александър Носиков (Анджелоти).
• „Дон Карлос“ на Верди от София през 2015 с диригент Григор Паликаров с участието на Камен Чанев (Дон Карлос), Нико Исаков (Родриго), Габриела Георгиева (Елизабет) и Даниела Дякова (Еболи).
• „Трубадур“ на Верди от София през 2019 г. с диригент Лоран Кампелон и с участието на Кирил Манолов (граф ди Луна), Камен Чанев (Манрико), Габриела Георгиева (Леонора), Гергана Русекова (Азучена).
• „Отело“ на Верди от 2020 г. с диригент Ивайло Кринчев и с участието на Таня Иванова (Дездемона) и Камен Чанев (Отело).

За срещите на сцената и в живота ще споделят баритонът Кирил Манолов, диригентът Найден Тодоров, преводачът Снежина Здравкова, сопраните Александрина Пендачанска и Татяна Шиварова и режисьорът Огнян Драганов.

Сигурна съм, че още много топли спомени и ласкави отзиви могат да бъдат разказани за него. Нека многобройните му партньори не се обиждат. Зная, че всеки един от тях е преживял незабравими моменти с този наистина прекрасен творец и човек. Да запазим слънчевата му усмивка в сърцата си, усмивката разтворила се и в незабравимия му глас. Обичаме го и както всички казаха никога не ще говорим за него в минало време, защото той е с нас със записите, които имаме.

Чуйте спомените им, както и избрани студийни записи, осъществени със Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио.













Снимки: Държавна опера - Стара Загора / ФС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25