Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Камен Чанев

Снимка: @State Opera - Stara Zagora

Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба разтърси оперния свят у нас. В тази ужасяваща с абсурдността си година това беше невероятно тежък удар.

Винаги съм се радвала на успехите на този наш певец. Още от първия спектакъл, в който го гледах, той направи незабравимо впечатление със слънчевия си тембър, с увереността и артистичността си на сцената. Последваха още много спектакли и концерти, срещи преди спектаклите и след тях. Така постепенно опознах не само твореца, но и човека – мил и добър приятел, открит, създаващ усещане за сигурност. И сега виждам кротката му усмивка, топлината в очите и спокойствието. Увереност и спокойствие – вероятно това са двете най-изявени качества на Камен. Точно с тях той печелеше и публиката – колко много спектакли съм преживяла с него – той винаги знаеше какво прави, как да го направи и го правеше много хубаво. На сцената в операта, на концертния подиум или на откритите летни театри Камен Чанев щедро раздаваше огромния си талант. Граф Алмавива, Марио Каварадоси, Пинкертон, дон Карлос, Радамес, Херцога, Канио, Калаф той претвори в десетки спектакли с различни партньори, оперни състави и диригенти.Тази вечер (28 август, от 20 часа) ще чуете част от записите на някои от неговите коронни роли, записи осъществени през различни години от неговата кариера. Ще има и студийни записи под диригентството на Лучано Ди Мартино, Ивайло Кринчев и Борис Спасов, както и фрагменти от:
• „Севилският бръснар“ на Росини спектакъл на Софийската опера от 1996 г. с диригент Емил Табаков и с Камен Чанев (граф Алмавива), Петър Петров (д-р Бартоло), Ирена Петкова (Розина), Николай Добрев (Фигаро).
• „Тоска“ на Пучини спектакъл в Стара Загора от 2014 г. с диригент Диан Чобанов с участието на Таня Иванова (Тоска), Камен Чанев (Каварадоси), Александър Носиков (Анджелоти).
• „Дон Карлос“ на Верди от София през 2015 с диригент Григор Паликаров с участието на Камен Чанев (Дон Карлос), Нико Исаков (Родриго), Габриела Георгиева (Елизабет) и Даниела Дякова (Еболи).
• „Трубадур“ на Верди от София през 2019 г. с диригент Лоран Кампелон и с участието на Кирил Манолов (граф ди Луна), Камен Чанев (Манрико), Габриела Георгиева (Леонора), Гергана Русекова (Азучена).
• „Отело“ на Верди от 2020 г. с диригент Ивайло Кринчев и с участието на Таня Иванова (Дездемона) и Камен Чанев (Отело).

За срещите на сцената и в живота ще споделят баритонът Кирил Манолов, диригентът Найден Тодоров, преводачът Снежина Здравкова, сопраните Александрина Пендачанска и Татяна Шиварова и режисьорът Огнян Драганов.

Сигурна съм, че още много топли спомени и ласкави отзиви могат да бъдат разказани за него. Нека многобройните му партньори не се обиждат. Зная, че всеки един от тях е преживял незабравими моменти с този наистина прекрасен творец и човек. Да запазим слънчевата му усмивка в сърцата си, усмивката разтворила се и в незабравимия му глас. Обичаме го и както всички казаха никога не ще говорим за него в минало време, защото той е с нас със записите, които имаме.

Чуйте спомените им, както и избрани студийни записи, осъществени със Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио.

Снимки: Държавна опера - Стара Загора / ФС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР