Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Списък на всички страхотни неща“ – когато публиката е и зрител, и участник в спектакъла

Снимка: @milkoy

„Списък на всички страхотни неща“ е моноспектакъл на актьора Милко Йовчев и е сред най-новите представления, с които театър „Реплика“ отбелязва 10 години от създаването си.

Постановката е режисьорски дебют на Боряна Йовчева по пиесата „Every brilliant thing“ на известния британски драматург Дънкан Макмилън, която се играе с успех в целия свят. Сценографията е на Михаела Михайлова.

„Аз от години се занимавам с импровизационен театър и на мен ми харесва, че тук имам много голяма свобода на работа на актьора с публиката, тоест той взима за свои съучастници хората – те влизат и играят. И на практика това не е моноспектакъл, от гледна точка на това, че хора от публиката взимат някои от ролите, с помощта на актьора. Всеки път хората са различни и реагират по различен начин на провокациите“, разказа в „Артефир“ актьорът Милко Йовчев, който е и един от основателите на театър „Реплика“.

Тази вечер (30 август) представлението ще се играе на открито, на сцената на кино „Кабана“ в парка на НДК. Началото е от 20 часа, а входът е свободен.

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Милко Йовчев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Гома

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни..

обновено на 17.10.21 в 18:08

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35