Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща със световноизвестния баритон Желко Лучич

7
Желко Лучич в „Тоска“
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

„Аз много уважавам българската оперна школа и българските оперни певци. Защото имате едни от най-великите имена на операта от 50-те и 60-те години! Сигурно ще пропусна някого, но мисля за Гена Димитрова, Гяуров, Гюзелев, Райна Кабаиванска, Борис Христов, Анна Томова-Синтова, толкова много са и всички те са прекрасни певци! И дори само заради това трябва човек да дойде тук да засвидетелства уважението си“ – това каза Желко Лучич, който пристигна у нас по покана на Огнян Драганов за летния сезон на Старозагорската опера, за спектакъл на „Тоска“ на Пучини.

Желко Лучич и Цветелена Василева в „Тоска“
Световноизвестният певец прие да разговаря със Снежина Здравкова.
В звуковия файл чуйте какво сподели той.


Пътят към сцената за Лучич започва случайно. Когато бил в основно училище търсели хористи. Попитали в класа „Ти познаваш ли някой гласовит“. Отишъл на проба, професорът го изпитал да види какъв глас е. „Каза, че съм баритон. „Иди ето там“ – ми каза. Идеята ми никога не е била да ставам професионалист, но исках да пея в хор“. После го изпращат при Доротея Спасич, която е преподавателка по оперно пеене. Учи с нея, завършва музикално училище. И идва периодът за работа с Бисерка Цвеич.

През 1993 г. е в състава на операта в Нови Сад и изпълнява партията на Силвио от „Палячи“ на Леонкавало.
„Изобщо не знаех къде съм попаднал. Не виждах нито публиката, нито диригента, само гледах да стигна до края“ – смее се Лучич. Следват бързо дебюти в „Любовен еликсир“, „Лучия ди Ламермур“, „Травиата“, „Фауст“.

Ивайло Михайлов и Желко Лучич в „Тоска“
През 1997 г. печели конкурса „Франсиско Виняс“ в Барселона. От 242 певци той е с първа награда. „Дойдоха импресарии, директори на опери и така започна всичко. Първото предложение беше в Барселона да пея Онегин – 1998 г. Ето така започна“.

После десет години е член на Франкфуртската опера, където се утвърждава като вердиев певец. Започват покани за различни световни театри. Слушателите на програма „Христо Ботев“ може би ще си спомнят няколко директни излъчвания от сезоните на „Еврорадио“ на спектакли с негово участие, като последните са „Отело“ и „Макбет“ на Верди.
Желко Лучич е роден на 24 февруари 1968 г.

Желко Лучич в „Тоска“
Дали ще го чуем отново у нас?
„Не знам със сигурност. Но има проекти. Пак. Поначало трябваше да пея в Стара Загора, в „Бал с маски“, но заради ситуацията с корона вируса промениха идеята и дойдох за „Тоска“. Постановката на „Бал с маски“ си е тук, ние трябва да направим представлението. И аз искам да го направя. Кога ще се случи това, не знам. Ще видим. Много вероятно е следващата година да бъда пак тук. Може би с камерен концерт заедно с моята скъпа колежка госпожа Веселина Кацарова, която е артистичен директор. Та може би един концерт, може би едно представление на „Бал с маски“. Но не смятам да приключа с това! Може би ще дойда също така в София, човек никога не знае“.
В звуковия файл чуйте още от разговора на Желко Лучич със Снежина Здравкова.


Освен интервюто, може да слушате и изпълнения на Желко Лучич на 1 септември от 14 часа в предаването „Музик мания“ по програма „Христо Ботев“

Снимките са предоставени от Държавна опера - Стара Загора


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05