Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Среща със световноизвестния баритон Желко Лучич

7
Желко Лучич в „Тоска“
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

„Аз много уважавам българската оперна школа и българските оперни певци. Защото имате едни от най-великите имена на операта от 50-те и 60-те години! Сигурно ще пропусна някого, но мисля за Гена Димитрова, Гяуров, Гюзелев, Райна Кабаиванска, Борис Христов, Анна Томова-Синтова, толкова много са и всички те са прекрасни певци! И дори само заради това трябва човек да дойде тук да засвидетелства уважението си“ – това каза Желко Лучич, който пристигна у нас по покана на Огнян Драганов за летния сезон на Старозагорската опера, за спектакъл на „Тоска“ на Пучини.

Желко Лучич и Цветелена Василева в „Тоска“
Световноизвестният певец прие да разговаря със Снежина Здравкова.
В звуковия файл чуйте какво сподели той.


Пътят към сцената за Лучич започва случайно. Когато бил в основно училище търсели хористи. Попитали в класа „Ти познаваш ли някой гласовит“. Отишъл на проба, професорът го изпитал да види какъв глас е. „Каза, че съм баритон. „Иди ето там“ – ми каза. Идеята ми никога не е била да ставам професионалист, но исках да пея в хор“. После го изпращат при Доротея Спасич, която е преподавателка по оперно пеене. Учи с нея, завършва музикално училище. И идва периодът за работа с Бисерка Цвеич.

През 1993 г. е в състава на операта в Нови Сад и изпълнява партията на Силвио от „Палячи“ на Леонкавало.
„Изобщо не знаех къде съм попаднал. Не виждах нито публиката, нито диригента, само гледах да стигна до края“ – смее се Лучич. Следват бързо дебюти в „Любовен еликсир“, „Лучия ди Ламермур“, „Травиата“, „Фауст“.

Ивайло Михайлов и Желко Лучич в „Тоска“
През 1997 г. печели конкурса „Франсиско Виняс“ в Барселона. От 242 певци той е с първа награда. „Дойдоха импресарии, директори на опери и така започна всичко. Първото предложение беше в Барселона да пея Онегин – 1998 г. Ето така започна“.

После десет години е член на Франкфуртската опера, където се утвърждава като вердиев певец. Започват покани за различни световни театри. Слушателите на програма „Христо Ботев“ може би ще си спомнят няколко директни излъчвания от сезоните на „Еврорадио“ на спектакли с негово участие, като последните са „Отело“ и „Макбет“ на Верди.
Желко Лучич е роден на 24 февруари 1968 г.

Желко Лучич в „Тоска“
Дали ще го чуем отново у нас?
„Не знам със сигурност. Но има проекти. Пак. Поначало трябваше да пея в Стара Загора, в „Бал с маски“, но заради ситуацията с корона вируса промениха идеята и дойдох за „Тоска“. Постановката на „Бал с маски“ си е тук, ние трябва да направим представлението. И аз искам да го направя. Кога ще се случи това, не знам. Ще видим. Много вероятно е следващата година да бъда пак тук. Може би с камерен концерт заедно с моята скъпа колежка госпожа Веселина Кацарова, която е артистичен директор. Та може би един концерт, може би едно представление на „Бал с маски“. Но не смятам да приключа с това! Може би ще дойда също така в София, човек никога не знае“.
В звуковия файл чуйте още от разговора на Желко Лучич със Снежина Здравкова.


Освен интервюто, може да слушате и изпълнения на Желко Лучич на 1 септември от 14 часа в предаването „Музик мания“ по програма „Христо Ботев“

Снимките са предоставени от Държавна опера - Стара Загора
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07