Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директно от Международния фестивал „Варненско лято“: Рецитал на Доминик дьо Вилианкур

9 септември, от 19 часа

Снимка: de-williencourt.fr

На вълните на програма „Христо Ботев“ директно от Варна на 9 септември от 19 часа ще прозвучи концерт на виолончелиста Доминик дьо Вилианкур. В модула „Изкуството на Барока“ в две вечери той представя интеграл на Виолончеловите сюити от Йохан Себастиан Бах. На 9 септември ще бъдат изпълнени Сюита за соло виолончело № 4 в Ми бемол мажор, № 2 в ре минор и № 6 в Ре мажор.


Доминик дьо Вилианкур е световноизвестен виолончелист, композитор и диригент. Концертирал е в повече от 40 страни. За своите творби Вилианкур се вдъхновява от арабски, арменски, тибетски теми и пресъздава впечатления от пътешествията си в Сахара, Йемен, Централна Азия, Индия, Кавказ. Обявен е за почетен професор в Китай и почетен гражданин на Севастопол (Украйна). По покана на Валентин Берлински (дългогодишен виолончелист на квартет „Бородин“), Вилианкур изнася концерти в Русия и участва в журито на Международния конкурс за струнни квартети „Шостакович“ в Москва. Поканен е в Академията Киото-Кансай (Япония) и на фестивала в Милуоки (САЩ) с Fine Arts Quartet.


От 1984 година Вилианкур преподава в Парижката консерватория и е удостоен със званието Кавалер на националния орден за заслуги на Франция. Доминик дьо Вилианкур свири на виолончело „Галиано“ от 1754 година.

Снимки: de-williencourt.fr
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20