Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулпторът Андрей Врабчев провокира с последната си инсталация

Главата на Бойко Борисов сменя тази на Путин и Мей в изложба в Габрово

На 10 септември в Габрово в Дома на хумора и сатирата скулпторът Андрей Врабчев ще провокира публиката със своята последна инсталация, поставяща в центъра на вниманието властта.

В града на смеха ще сменят главите на съвременни политици върху една безглава фигура в римска тога. Вернисажът е предвиден за 18.30 часа, а инсталацията ще остане в Зала 6 на Музея до края на годината.

На статуята на владетеля може да седи главата на Тереза Мей, Владимир Путин, Тръмп, Макрон и други.

Единственият български политик, на който скулпторът е изваял портрет е Бойко Борисов.

Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна. По това време статуите са били използвани не само за възхвала, но и за информиране на поданиците за това, кой е на власт, коeто често траелo кратко.

За изложбата разказва Андрей Врабчев в “Нашият ден“

“Поставяйки цялата изложба да звучи музейно и по-скоро археологически, се опитвам да направя една препратка за това как след 100, след 200 г. фигурата на властта, императорът, отново ще е разпознаваем. Но хората, които в момента са толкова важни и силни ще изчезнат и ще бъдат забравени.

Това, че включвам Бойко Борисов е по-скоро жест към публиката в България, отколкото знак, че той ми е бил интересен. Каквото имах към него го изчерпах с говорещия паметник, който направих. Използвах готовата глава от предишната негова скулптора. Реших, че нямам нито желание, нито интерес да правя втори път мащабна глава.

Ако трябва да бъда честен в България има твърде много глави, които бих могъл да направя за тази изложба, но се опитвам да се обърна към много по-широка група хора.

Ако трябва да сме честни нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов никой от тях не е разпознаваем, нито ще бъде интересен.

Паметник на премиера Бойко Борисов на столичният площад

За да представиш универсална идея, трябва да използваш универсални знаци. Нашите политици не са универсални знаци за политическо лидерство.

Много често проблемът е, че една личност, влизайки в тази роля счита, че е вечна. Нито мисли за бъдещето достатъчно отговорно, нито поема отговорностите на тези, които са били преди. Този сблъсък на човешкото, личното с властта като някаква абстракция съм показал по един смешен начин.

Чуйте в звуковия файл.


Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10