Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гайдарова: Ако в училището няма болни от Covid-19, няма да се затваря

Мария Гайдарова
Снимка: БГНЕС

Какви са сценариите за Министерството на образованието и науката за протичането на тази учебна година. Новият подход включва делегиране на индивидуални права на училищата. Може да се стигне и до индивидуални решения на педагогическите съвети. Едно училище може да има свой собствен сценарий на фона на националния.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Гайдарова, зам.-министър в МОН.

“Тази година МОН предложи коренно различен подход, решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно.

Разработихме ясни алгоритми с ясни отговорности. Търсим баланса между максимално присъствено обучение при минимален риск за учениците и  учителите.

Водещи са медицинските аргументи, които са свързани със здравето и безопасността.


Сценариите

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Covid-19 или при заболели учители, така че да имаме невъзможност да се осъществи присъствения учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда.

Това става с решение или на педагогически съвет, или на РЗИ. Разписали сме тези правила и стъпки, включително и приложение на доклада, който директорът трябва да разработи и изпрати своевременно.

При изготвяне на това предложени за ротация се спазва принципът на обучение от разстояние, в електронна среда, да бъдат не повече от 50% от учениците.

Първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. В общия случай бих могла да кажа, че важи принципът, че към самообучение от разстояние в електронна среда преминават първо учениците в гимназиален етап на образованието с изключение на 12-и клас.

При продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация и учениците то 12-и клас, както в прогимназиалния етап с изключение на тези от 7-ми клас.

Учениците от 7-и клас и начален етап – 1-ви и 4-и клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда в краен случай.


Деца със СОП

Отново търсим баланс и създаваме организация за максимално присъствено обучение на тези ученици.

А за тези с по-висок риск от заразяване по желание на родителите се организира обучение от разстояние.

На практика, ако в училищата няма болни, те могат да работят в зависимост от това какъв сценарий има на Национално или на областно ниво.

Превенция

Стигаме и до превенцията – да спазваме мерките, за да бъдем здрави.

Чуйте Мария Гайдарова в звуковия файл.


Сирма Александрова е майка на първокласник тази година. Тя разказва в “Нашият ден“ за подготовката за учебния старт.

“Вече сме подготвени за първия учебен ден. Минаха родителските срещи. В момента за първокласниците обещават най-леки мерки.

В час ще бъдат без маски. Единствено по коридорите ще трябва да се пазят. Стискам палци за най-малките тази година да няма затваряне.

Формулата при деца на различна възраст

Нашето семейство е пощадено, защото можем да си позволим да работим от вкъщи. Но, за да може едно дете да учи пълноценно, единият не трябва да работи, а да внимава детето да следи какво се случва в час.

Работим на смени, колкото можем, доколкото можем. С много компромиси, работодателите се съобразяват с нас.

Липсата на доверие в системата

Тя тръгна главно от проблема в началото на ваксинацията, когато беше разклатено доверието към една определена ваксина.

Бяхме започнали добре, а в момента сме на дъното на ваксинацията в Европа.

Чуйте Сирма Александрова в звуковия файл.Снимки: БНР, БГНЕС

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45