Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лиляна Караджова среща другия във фотографските си серии

Снимка: Прагове и белези, Национални есенни изложби 2021/ФС

С две изложби участва фотографката Лиляна Караджова в пловдивските Национални есенни изложби 2021 с надслов „Прагове и белези“. Фотографските серии „Дребни престъпления“ и „Светли маски“ работят с лицата и действията на познати личности от българската артистична сцена. От снимките в „Светли маски“ ни гледат Весела Данчева и Иван Богданов, Медеа Янкова, Йосиф Астурков, Капка Кънева, Чавдар Гюзелев, Стефан Иванов и много други, върху чиито лица светят собствените им рисунки.


В „Дребни престъпления“ всеки от героите/партньори в процеса е поканен да счупи чаша, да я аранжира върху фотографска хартия и да я допълни с кратка бележка. Двете серии се развиват паралелно през годините, а всяка от снимките разказва историята на една среща, едно вглеждане в себе си и едно осмеляване. Изложбите могат да бъдат видени в Къща Хиндлиян до 30 септември.


Снимки: Прагове и белези, Национални есенни изложби 2021
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години списание „Хемус“

„Хемус“ – двуезичното списание за българска култура и обществен живот в Унгария – отбеляза 30-годишния си юбилей. Изданието е основано през 1991 година в Будапеща и се списва и поддържа от българската общност в страната. „30 години не са малко. Сами по себе си, разбира се, те не са предмет на гордост, но не мога да сдържа радостта си, че доживяхме..

публикувано на 22.10.21 в 13:45

Фестивалът Moving Body очертава нови маршрути във Варна

Започва шестото издание на варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс "Движещо се тяло". Аудиоразходката  Crossing views  – едно интердисциплинарно представление, което се случва на живо на 23 и 24 октомври (и онлайн), ще предшества  Moving Body Festival 6  и ще даде нови перспективи, преосмисляйки градското пространство.  Централна..

публикувано на 22.10.21 в 09:25
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23