Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

75 години от рождението на Иван Методиев

Поетът е жив, ако поезията му се чете и в този смисъл Иван Методиев продължава да живее в своите стихотворения. В отдавнашно интервю беше казал, че „свободата в поезията се реализира на основата на разума и на възможността на човека да придава винаги нов смисъл на света, а може би и да надхвърля границите на самия свят. И в това е същинската свобода – да се дава нов смисъл на нещата, нов смисъл на света, нов смисъл на човека.“ Към такива далечни хоризонти и светове, към космическото беше обърнал той погледа си на творец и философ.

Книгите, които издаде, с времето придобиха още по-голяма поетическа и философска тежест, стихотворенията му сякаш носят неописан до днес ИванМетодиевски химически елемент за въздействие и отваряне на сетивата към по-високи пространства. Чуваме гласа му в излятите до съвършенство стихове:

Космогония

Ленива космогония от плява
и плетища с проскубани петли.
Мълчание, което се прозява.
От край до край магарешки бодли.

Насред дерето – вирче и върби.
А във водата – чергици продрани.
И вечните им прани-недопрани,
с канап пришити български съдби.

Надникнеш към небето – полумрак.
Мъгли. В мъглите – бог. И мокра глина...
Надникнеш във душата си невинна
и плахо се отдръпнеш – прахоляк...

И дълго слушаш после как вали,
а с всяка капка все по-тихо става...
И ето на – животът си минава...
И уж боли, а никак се боли.



ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Гома

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни..

обновено на 17.10.21 в 18:08

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35