Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

Марио Диаз
Снимка: mariodiaz.de

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия. От 9 до 16 септември те ще усъвършенстват уменията си. Ще ги съпровожда пианистката Вяра Шуперлиева, която от дванадесет години преподава и тя в университета в града на Моцарт.

Този майсторски клас се провежда по идея на оперния певец Георги Султанов, председател на сдружение „Артем“. От него идва и идея за международен диригентски конкурс на името на Артур Никиш. Той трябва да се проведе през месец юни догодина отново в Плевен, отново в партньорство с Плевенската филхармония, като програмата на конкурса включва работа с певци. И Георги Султанов и Любомир Дяковски – директорът на Плевенската филхармония се надяват сътрудничеството с прочутия „Моцартеум“ да продължи.


Снежина Здравкова се срещна с нея по време на майсторския клас на Александрина Пендачанска в Созопол.

Проф. Марио Диаз е роден в Чили. Повече от десет години той преподава в „Моцартеум“ в Залцбург. Учил е с Николай Геда в Стокхолм и това е определило съдбата му. За него той е „не само велик певец, не само много, много интелигентен маестро, певец-стратег, но и най-великият човек, когото съм срещнал в живота си“. В сценичния си път е срещал Биргит Нилсон и Юси Бьорлинг, Лучано Павароти и Джузепе Джакомини.

Заедно със Снежина Здравкова се срещнахме с Марио Диаз, малко след като кацна в София. В звуковия файл чуйте какво разказа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55
Здравко Лазаров

Директно от зала „България“: Радиосимфониците възпяват морето с музика от Менделсон, Елгар, Блох и Бридж

Ако това лято не сте се наситили на морето и копнеете за още един досег с него, можете да го сторите с помощта на музиката! В петък вечер (22 октомври) Радиосимфониците ви предлагат специален поглед към морската шир, осъществен с помощта на композитори от 19-и и 20-и век. Ще прозвучат увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс..

публикувано на 22.10.21 в 09:05
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25