Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

21 години от кончината на драматурга Станислав Стратиев

Славчо Пеев: Стратиев научи на истина цяло поколение

Роден е на 9 септември 1941 г. в София. Завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1968 г.

През 1964 – 1968 г. е редактор във в. „Народна младеж“, а през 1968 – 1975 г. работи във в. „Стършел“. От 1975 г. е драматург на Държавния сатиричен театър в София.

За пръв път Станислав Стратиев публикува през 1958 г. във в. „Средношколско знаме“. Сътрудничи с разкази и фейлетони на вестниците „Народна младеж“, „Стършел“, „Пулс“, „Стандарт“, „24 часа“ и на списанията „Родна реч“, „Пламък“, „Септември“, „Театър“.

Дебютът му в прозата с книгата „Самотните вятърни мелници“ през 1969 г. е посрещнат възторжено от критиката.

През 90-те години има своя постоянна колонка във в. „Стандарт“.

Станислав Стратиев умира в София на 20 септември 2000 година.

Славчо Пеев в студиото на

Темата коментира в “Нашият ден“ актьорът Славчо Пеев, който е участвал в почти всички комедии на драматурга.

“Пазя спомена за едно момче. Остана си момче до края. До края гледаше на света като едно дете.

Много беше точен към нещата, които стават, към всичко, което ни заобикаля. Винаги сериозен, сериозен, ама сериозен, а той се шегува. Невероятно чувство за хумор! Така е и в неговите пиеси.

Има ли последователи

Има доста хора, които взимат едно или друго от Стратиев. Много хора го смятат за свой учител. Той научи на истина цяло поколение. Да се казва това, което е, а не измисленото. В такива моменти в страната, в които това беше невъзможно.

Най-яркият спомен

Спомням си как ритнал една гума на самолет, който не успял да излети. След това дошъл пилотът на самолета и той също ритнал гумата и казал – “ще ми литнеш ти, ще ми литнеш“. Успели да излетят и пилотът на слизане му казал – “добре, че ритна ти гумата, точно ти, иначе нямаше да излети“.

Каква пиеса би написал сега

Това щеше да бъде най-абсурдната пиеса според мен, защото живеем в едно объркано абсурдно време.

Чуйте Славчо Пеев в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиорелейна телевизионна станция

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 26 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателите на ултракъси вълни ПЛОВДИВ 5 на  честота 91.7 MHz и ШУМЕН 5 на честота 100.4 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Христо Ботев“  в района на Пловдив на честота 92.2 MHz и  през интернет сайта – player.bnr.bg.

публикувано на 26.10.21 в 06:00
Кирил Нектариев

Кирил Нектариев – големият дарител на българското девическо образование

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. Кирил..

обновено на 25.10.21 в 14:00
Лилия Балева-директор на НГПИ “Свети Лука“,София

Лилия Балева: Няма как да научиш от компютър как се държи длето

Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и какво се случва с учениците по време на пандемия? Темата коментира в “Нашият ден“ Лилия Балева , директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”. “Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение. Аз съм директор..

обновено на 25.10.21 в 10:23

143 години от основаването на първото дружество на Червения кръст у нас

Началото на първото българско дружество на Червения кръст се поставя на днешни 25 октомври 1878 г. в Сливен. По-късно се създава болницата “Червен кръст“, училището за милосърдни сестри. Още първите организации участват активно в подпомагане на пострадали от различни бедствия, но изпращат и мисии за оказване на медицинска помощ по време на..

обновено на 25.10.21 в 09:50
Христофор Караджов в средата със студентите му

Христофор Караджов: В българската журналистика липсват стандартите и самоуважението

„Няма глупави въпроси, има само незададени въпроси“ Повече от 10 години студентите на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, участват в престижно състезание между колежите от цял свят. Състезанието е организирано от Азиатско-американската асоциация за журналистика и включва много..

публикувано на 25.10.21 в 09:05