Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо някои родители избират домашното образование

Снимка: Pixabay

Домашното образование е факт в България от близо 20 г., когато е основана и Асоциацията за домашно образование. Изборът правят родителите, които държат на образованието, но не са съгласни с училищния модел.

Кои са програмите, по които учат децата, и какво представлява процесът на домашно образование?

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование. Той има четири деца, които се обучават вкъщи, и е учител по история.

“Радвам се за пътя, който извървяхме, и битките, които преминахме. Бих го направил отново.

Системата на конвенционалното образование е твърде тромава и не успява да внедри всички добри практики и тенденции по отношение на педагогиката. Семейството е доста по-гъвкава единица и много бързо може да смени курса, когато види, че има различни практики, които дават добри резултати.

В конвенционалната система има стандартизиран план, който трябва да се следва, без оглед на индивидуалните качества и способности на децата.

Една от причините за избора ми беше свързана и със социализацията. Социалната среда, която домът формира, е далеч по-добра от това да се социализираш с някого, когото не си избрал.

Външно оценяване

Използваме най-различни независими външни оценители. Това включва всички тестове, които децата правят в продължение на целия процес.

Чуйте Петър Порумбачанов в зувковия файл.Темата коментира в “Нашият ден“ Радослава Петкова, преводач и родител на 4 деца, които се обучават вкъщи.

“Желанието за обучение вкъщи се поражда, когато искаш да бъдеш близо до детето си и да имаш приемственост на обучението, ценностите и мирогледа.

Как стига до решението

Още не бях омъжена, познавах едно семейство чужденци. Много ме впечатлиха отношенията на братята и сестрите вътре. Имаха голяма възрастова разлика, но въпреки това бяха с много приятелски и топли отношения.

Хареса ми това, че носиш училището навсякъде, където и да отидеш. Те бяха от САЩ, но временно живееха в България, после отидоха в Кения, но през цялото време дъщеря им си учеше.

Държавното училище

Там няма възможност родителят да има активна роля. Там е като столова храна – каквото е сервирано за всички, това получаваш и ти.

Ние започнахме с децата доста по-рано, като естествено продължение на родителските грижи за едно малко дете. Не сме ги бавили, за да може да достигнат училищна възраст. Научихме ги на цифрички, на буквички, на песнички. Ние сме християни, научихме ги на Катехизис или Вероучение, както го наричат в момента много хора.

Индивидуалният подход ми хареса в домашното обучение, даде ми възможност да подбирам такава програма, която съответства точно на моето дете.

Чуйте Радослава Петкова в зувковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Анет Маринова, психолог в образованието и клиничен социален работник.

“Като практик, който посреща различни потребности на децата, мога да кажа, че домашното образование по различен начин има значение и стойност за ситуацията на конкретното дете. А също и във връзката със семейството, защото това е едно решение на родителите.

Вероятно има потребности и специфична семейна ситуация, която води до едно такова решение. Много са различни казусите, с които съм се срещала, за да може да се каже еднозначно.

Образователната среда е важна за развитието на всяко дете. Това е естествена среда, различна от семейната, която дава възможност на детето да научи за себе си повече и различни неща от начина, по който това се случва в семейството. Това е отворена врата към социализацията и света на възрастните.

Чуйте Анет Маринова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50